Longkanker komt veel voor. Maar longkanker is niet één ziekte. Er zijn verschillende vormen van longkanker. De een komt vaak voor, de ander weinig.

Doelgerichte therapie voor zeldzame longkankers (die minder dan 5% voorkomen) wordt alleen in expertisecentra gegeven.

Voorbeelden van zeldzame longkankers zijn ALK, BRAF, HER2, NRG1, NTRK, MET, RET en ROS-1.

Ook bij zeldzame vormen van EGFR zoals de EGRF exon 20 en bij progressie van ziekte (groei van de kanker na of tijdens de eerste behandelvorm) bij EGFR moet de behandeling plaatsvinden in een expertisecentrum.

Tot nu toe waren er 7 expertisecentra. Gisteren was (10 april) vond er in het UMC Utrecht (UMCU) een kick-off bijeenkomst plaats ter ere van de start van het regionaal centrum voor targeted therapy. Ook het UMC Utrecht heeft de toekenning als expertisecentrum voor doelgerichte therapie bij zeldzame longkankers nu. Het UMCU werkt samen met andere zieken in de regio Midden Nederland in het netwerk ONCOMID.

De expertisecentra zijn Amsterdam UMC, AVL, Erasmus MC, LUMC, MUMC, Radboudumc, UMCG en het UMCU

Longarts in het UMCU Wouter de Jong: deze toekenning is een prachtige stap voor patiënten en professionals van ONCOMID om zeldzame vormen van longkanker in de eigen regio te kunnen behandelen en onze eigen expertise wat betreft de moleculaire diagnostiek en doelgerichte therapie verder te bestendigen. Het UMCU maakt hierdoor deel uit van het landelijk netwerk van centra voor zeldzame longkankermutaties, met veel kansen voor nationaal en internationaal onderzoek en samenwerking.

Wouter de Jong Longarts Wouter de Jong (foto: Jeroen van Kooten Fotografie)
Team UMCU Het longkanker team van het UMCU, niet op de foto longarts Anne van Lindert


Deel via

Lees verder...

  1. 9 april 2024 Longkanker screening effectiever dan rookstop-programma voor hoog-risico rokers
    Lees verder
  2. 9 april 2024 Marktonderzoek: 72% voor invoeren bevolkingsonderzoek longkanker in Nederland
    Lees verder
  3. 2 april 2024 Bijeenkomst voor patiënten met longkanker met een mutatie
    Lees verder