Het coronavirus (COVID-19) heerst nog steeds in Nederland. De maatregelen om het virus onder controle te krijgen, hebben impact op ons dagelijkse leven. Dit kan leiden tot onzekerheid, onrust en allerlei vragen. Op deze pagina vind je het laatste nieuws en alle informatie over het coronavirus en (long)kanker.

Beeld header website jpg 980x404

Wie kan er in 2023 een coronaprik krijgen?

Deze informatie is door de overheid aangeboden:

Heb ik extra risico om ernstig ziek te worden als ik corona krijg?

Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona kunnen vanaf 2 oktober de coronaprik halen. Je vindt hier alle groepen die worden gezien als hoger risico om ernstig ziek te worden van corona. Bij kanker gaat het niet om iedereen, maar om Kankerpatiënten tijdens of binnen 3 maanden na chemotherapie en/of bestraling.

Wie kan de prik halen?

Doelgroep

Wel/geen uitnodiging

Mensen van 60 jaar en ouder

Uitnodigingsbrief van het RIVM (vanaf 19 september) voor het halen van de coronaprik.

Afspraken maken en wijzigen kan via planjeprik.nl of telefonisch via het telefoonnummer 0800 7070.

Mensen vanaf 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks de uitnodiging krijgen voor de griepprik (bijvoorbeeld mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of een longaandoening);

Geen uitnodigingsbrief. Zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of telefonisch via het telefoonnummer 0800 7070 kan vanaf half oktober.

Zorgmedewerkers met patiënt- en/of cliëntcontact.

Geen uitnodigingsbrief. Zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of telefonisch via het telefoonnummer 0800 7070 kan vanaf half oktober.

Zwangeren

Geen uitnodigingsbrief. Zelf een afspraak maken via planjeprik.nl of telefonisch via het telefoonnummer 0800 7070.

Coronaprik is het hele jaar door beschikbaar bij de GGD.

Volwassenen en kinderen uit medische hoog risicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis);

Geen uitnodigingsbrief. Zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of telefonisch via het telefoonnummer 0800 7070 kan vanaf half oktober. Coronaprik is het hele jaar door beschikbaar bij de GGD op verwijzing van medisch specialist.

In individuele gevallen is het halen van de coronaprik ook mogelijk voor mensen die buiten deze doelgroepen vallen. Bijvoorbeeld voor mensen die een gezinslid hebben met een kwetsbare gezondheid of op advies van een behandelend arts.

Geen uitnodigingsbrief. Zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of telefonisch via het telefoonnummer 0800 7070 kan vanaf half oktober.

Niet voor iedereen nodig

 • Het is niet nodig dat iedereen in Nederland de coronaprik krijgt. Onder de bevolking is een brede bescherming tegen corona opgebouwd. Mensen die niet tot de doelgroep behoren hebben een kleine kans om ernstig ziek te worden door corona. Ook is de omikronvariant van het coronavirus minder ziekmakend dan eerdere varianten van het virus.

Wat is er anders ten opzichte van het najaar 2022?

 • De coronaprik is niet meer voor iedereen van 12 jaar beschikbaar. Maatwerk is wel mogelijk.
 • Vanaf deze ronde maken we geen onderscheid meer tussen de herhaalprik en de basisserie. 1 prik volstaat.
 • We spreken vanaf de startdatum najaarsronde over ‘de coronaprik’. De termen ‘booster’ en ‘herhaalprik’ gebruiken we niet meer.
 • De prikronde dit najaar loopt tot eind december 2023. Voor zwangeren en mensen met een medisch hoog risico blijft de coronaprik ook daarna beschikbaar.
 • De griepprikgroep 18 t/m 59 jaar krijgt geen persoonlijke uitnodiging.
 • Zorgmedewerkers krijgen geen persoonlijke uitnodiging.
 • Waar mogelijk verwijzen we actief naar de algemene adviezen om luchtweginfecties zoals corona te voorkomen. Onder andere om de bewustwording te vergroten over het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid.

Meer informatie

Website

Vanaf nu is alle actuele informatie over corona en de coronaprik overzichtelijk te vinden op één plek: mijnvraagovercorona.nl. Via planjeprik.nl kunnen mensen een afspraak maken, verzetten of afzeggen.

Telefoonnummers

 • 0800 – 7070 voor mensen zonder DigiD die telefonisch een afspraak willen maken bij een GGD-priklocatie
 • 0800 – 2077 voor mensen die thuisvaccinatie willen aanvragen, omdat zij door een ernstige ziekte of beperking niet zelf of met hulp van anderen naar een GGD-priklocatie kunnen komen
 • 1400 voor meer informatie over corona
 • 0800 - 7707707 voor een gesprek over de coronaprik met een zorgprofessional van de GGD

Rapport ervaringen van naasten en zorgverleners met mensen overleden tijdens corona

In de periode 2020 – 2022 deed Stichting Palzon onderzoek naar de ervaringen van naasten en zorgverleners van mensen die overleden in de eerste fase van de COVID-19 epidemie. Uiteindelijk hebben ruim 400 nabestaanden en bijna 750 zorgverleners een of meer vragenlijsten ingevuld of deelgenomen aan een of meer interviews. Het onderzoek heeft laten zien dat er in veel gevallen, ondanks de moeilijke omstandigheden, voldoende medische en verpleegkundige zorg was. Tegelijkertijd hadden de corona maatregelen heel veel impact voor mensen in de laatste levensfase, hun naasten en hun zorgverleners.

Foto coronamonument

Nieuws en informatie

Hieronder staan nieuwsberichten, webinars en andere informatie over corona en (long)kanker.

Nieuwsberichten en artikelen

Webinars

Documenten (PDF)

Vragen en antwoorden over corona en longkanker

Vragen en antwoorden over vaccinatie tegen het coronavirus

Online contact met andere mensen met longkanker

Wil je via internet contact hebben met andere mensen met longkanker? Dit kan via onze besloten Facebookgroepen. Meld je aan en kom in contact met andere mensen met longkanker.

Algemene corona adviezen in beeld in meerdere talen

Pharos heeft de algemene informatie over het coronavirus in makkelijke taal en met plaatjes uitgelegd. Sommige informatie is ook in meerdere talen beschikbaar.

Video’s

Indiveo heeft animatievideo's gemaakt over ‘wat is beademing’? en ‘wat is beademing in buikligging?’

Bekijk de video's hieronder.

Met jouw hulp kunnen we mensen met longkanker blijven helpen Steun ons en doneer nu!