Een MRI-scan wordt gebruikt als je longkanker stadium 3b of 4 hebt om te zien of er uitzaaiingen in de hersenen zijn. Deze MRI is een soort foto van de hersenen.

Hoe gaat een MRI-onderzoek?

Bij een MRI wordt gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld en van radiofrequentiegolven. Bij dit onderzoek ligt je hoofd in het midden van de magneet (tunnel). Net als bij de CT-scan blijf je in deze tunnel zo stil mogelijk liggen. Bij een MRI is deze tunnel smaller en langer dan die van een CT-scan. Voor sommige mensen kan dat wat benauwend zijn.

De MRI-scanner maakt tijdens het scannen veel lawaai. Daarom krijg je oordopjes in of een hoofdtelefoon op. Een MRI-scan van de hersenen duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Dit is langer dan een CT-scan. Dat onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Een MRI-scan geeft meer gedetailleerde informatie van de hersenen dan een CT-scan.

In onderstaande afbeelding zie je het resultaat van een MRI-scan van de hersenen.

MRI scan

Wat is het verschil tussen een MRI-scan en CT-scan?

De twee apparaten lijken op elkaar. Toch zijn er verschillen. Bij beiden worden met een computer dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam gemaakt. We kunnen deze dwarsdoorsneden in alle richtingen bekijken. En er driedimensionale beelden uit berekenen.

De CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling om de dwarsdoorsneden te maken. De MRI-scan gebruikt hiervoor een sterk magnetisch veld en radiogolven. Bij de MRI-scan en de CT-scan kan een contrastmiddel worden toegevoegd. Het contrastmiddel van de MRI-scan verschilt met die van de CT- scan.

MRI-scan

Het voordeel van de MRI-scan is dat er geen röntgenstralen gebruikt worden. Toch is de MRI-scan is niet altijd het meest geschikte onderzoek. Soms kan een patiënt geen MRI krijgen omdat hij of zij metalen in het lichaam heeft die worden aangetrokken. Sommige pacemakers en insulinepompen raken bijvoorbeeld ontregeld door het magnetische veld. Ook mensen die last hebben van ernstige claustrofobie kunnen moeite hebben een MRI-onderzoek te ondergaan.

Met een MRI-scan kun je de volgende weefsels en organen goed in beeld brengen:

  • hersenen (+ functie), ruggenmerg en zenuwen
  • spieren
  • pezen en gewrichtsbanden
  • hart(functie)
  • buikorganen

CT-scan

Bij de CT-scan is geen sprake van een tunnel, maar van een ring waar de patiënt doorheen schuift. Een CT-scan maakt geen lawaai. Je hebt geen gehoorbescherming nodig. Metalen voorwerpen in het lichaam kunnen storing veroorzaken op de CT-beelden, maar raken niet ontregeld door de röntgenstraling. Een CT-onderzoek duurt meestal minder lang dan een MRI-onderzoek, maar de meeste onderzoeken zijn binnen 20 minuten klaar.

Een CT-scan kan goed gebruikt worden voor het in beeld brengen van:

  • botten (vaak in geval van breuken)
  • hersenen
  • longen
  • buikorganen
  • slagaders en bloedvaten

Jouw arts vertelt je welk onderzoek voor jou het meest geschikt is.