Longkanker is in Nederland nog steeds de kankersoort waar jaarlijks de meeste mensen aan overlijden. “Dat zijn er maar liefst 10.000”, zegt Lidia Barberio, directeur van Longkanker Nederland, de in Utrecht gehuisveste landelijke patiëntenorganisatie voor iedereen die met longkanker te maken heeft: patiënt, naasten en nabestaanden.

Lidia

“Beter nieuws is dat er de laatste jaren veel nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van onderzoek naar, en de behandeling van longkanker. Zo worden opties met doelgerichte therapie en/of immuuntherapie inmiddels ingezet bij veel patiënten met de diagnose uitgezaaide longkanker.”

Helaas is longkanker een ziekte die vaak pas laat wordt ontdekt. Hoe kom je erachter of jouw klachten mogelijk wijzen op longkanker?

“Longkanker komt vooral voor bij mensen die lange tijd veel gerookt hebben. Wij adviseren iedereen, maar zeker deze mensen, om de huisarts te bellen als je langer dan negen weken hoest, bloed ophoest, kortademig blijft, aanhoudend moe bent en/of onverwacht veel afvalt. Raadpleeg dan altijd je huisarts, óók in ‘coronatijd’. Stel het niet uit, want longkanker kan je nooit vroeg genoeg ontdekken. Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans op een langer kwalitatief goed leven.”

Als je longkanker hebt, hoe bepaal je dan welke behandeling je ‘kiest’?

“Shared decision making – samen beslissen – is een speerpunt van Longkanker Nederland. In de wet staat dat zorgverlener en patiënt samen moeten beslissen over een behandeltraject, maar in de praktijk gebeurt dit nog veel te weinig.

Om samen te kunnen beslissen is het belangrijk dat de patiënt 1) weet dat er een keuze is; 2) begrijpelijke informatie over de keuzes krijgt; 3) weet wat de impact van keuzes is op gezondheid en dagelijkse activiteiten; 4) tijd krijgt om over de keuzes na te denken en met naasten te praten.

Als je hoort dat je longkanker hebt, is het alsof de vloer onder je wegzakt. Het is dan heel lastig om alle informatie in je op te nemen en een weloverwogen beslissing te nemen. Om die reden is een ‘keuzehulp’ ontwikkeld die rond deze tijd in de eerste ziekenhuizen in gebruik wordt genomen. Onze wens is dat alle ziekenhuizen deze keuzehulp gaan gebruiken.”

Hoe raakt de pandemie jullie werk en met welke coronavragen worden jullie benaderd?

“Patiënten vragen wanneer ze het vaccin kunnen krijgen en of vaccinatie gevolgen heeft voor een behandeling. Ook hebben patiënten extra gevoelens van angst en isolatie. Men verwacht met het coronavirus meer risico te lopen, met heftigere klachten. Wij zeggen: ‘laat net als het zorgpersoneel ook iedere kwetsbare patiënt een medisch mondkapje dragen, als zij binnen 1,5 meter van elkaar komen. Er loopt nu een mooi initiatief om dit financieel mogelijk te kunnen maken.”

Voorkomen is beter dan genezen…

“Dat geldt altijd, dus ook voor longkanker. Nieuwe behandelopties en doorbraken in onderzoek geven hoop, maar niemand durft nog te spreken over genezing bij uitgezaaide longkanker, dus preventie is en blijft het allerbeste. Longkankerpreventie begint bij niet starten met roken of stoppen met roken. Stoppen heeft altijd zin. Op elke leeftijd, als bescherming tegen corona en ook als je al longkanker hebt.”

Dit artikel stond in het AD - Utrechts Nieuwsblad



Deel via

Lees verder...

  1. 28 januari 2021 Zondag 31 januari: Het Grootste Coronaspreekuur | vragen over vaccins
    Lees verder
  2. 25 januari 2021 Begeleiding bij zorgen over terugkeer van kanker
    Lees verder
  3. 22 januari 2021 Uitgezaaide kanker in beeld: de meerwaarde van een vast aanspreekpunt
    Lees verder