Diagnose kanker. In het voorjaar van 2020 werd die gedurende drie maanden veel minder gesteld volgens cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Oorzaak: door de coronapandemie gingen mensen met klachten liever niet naar de huisarts. Een kwalijke zaak, want hoe eerder de ziekte wordt opgespoord, hoe beter de prognose en behandelmogelijkheden. John Franke (55), longkankerpatiënt, weet er alles van.

John Franke

John Franke: ‘Ik blijf actief en zet me onder meer in voor een bevolkingsonderzoek longkanker.’ (Foto: Mark Prins)

„In september 2019 was ik weer begonnen met sporten en kreeg last van benauwdheid en flink hoesten”, vertelt John Franke, ondernemer en gemeenteraadslid. „Vanwege mijn ervaring met hartklachten besloot ik direct bij de huisarts langs te gaan. Zijn reactie was: zorg eerst dat die extra kilo’s eraf zijn, dan voel je je vast beter.”

Longonderzoek

Maar Franke bleef kwakkelen en in januari 2020 drong hij bij de huisarts aan op een longonderzoek. Zijn zuurstofgehalte bleek extreem laag en zijn longfunctie dat van een tachtigplusser. Bijna een halfjaar na de eerste klachten kon hij naar een longarts voor verder onderzoek, waaronder een longfoto. Franke: „Ik ging nietsvermoedend in mijn eentje naar het gesprek voor de uitslag. Aan de ogen van de arts-assistent zag ik meteen dat het mis was. Diagnose longkanker, met uitzaaiingen buiten de long. Uit de aanvullende PET-scan bleek dat het niet te genezen was. Dan zakt de grond onder je voeten weg.”

Een rollercoaster

Het was het begin van een rollercoaster voor Franke. „Ik belde mijn vrouw al vanuit de auto om het slechte nieuws te vertellen. Ze dacht eerst dat ik een grap maakte, het was ook zo onverwacht. Daarna moest ik het vertellen aan mijn kinderen en mijn ouders. Het was een enorme klap voor iedereen. Ik ging googlen, want ik wist niets over kanker. Van de statistieken die je dan ziet, word je niet vrolijk: na vijf jaar is slechts zes procent van de patiënten nog in leven. En natuurlijk had ik ook nog veel lichamelijke klachten, zoals benauwdheid en enorme hoestbuien.”

Bevolkingsonderzoek?

Als nuchtere noorderling nam Franke zich voor niet bij de pakken neer te zitten. „Longkanker wordt vaak heel laat ontdekt. Ook bij mij. Op een longfoto van vier jaar eerder was niets te zien en nu was ik ongeneeslijk ziek. Ik vroeg me af waarom er dan geen bevolkingsonderzoek naar longkanker was, om het – net zoals borstkanker en darmkanker – eerder op te sporen. Daar besloot ik me voor in te zetten.”

Samen actie voeren

Franke ging geld inzamelen voor een mobiele longunit, waarmee longkanker vroegtijdig kan worden opgespoord. Hij begon de Facebookpagina ‘Longkankerop’, ging samen met zijn dochter vloggen en zocht de media op. Zo kwam hij in contact met Longkanker Nederland, de vereniging voor longkankerpatiënten. Inmiddels voeren zij samen actie voor een bevolkingsonderzoek.

‘Vroegtijdig opsporen, kan levens redden'

„Ieder jaar overlijden ruim 10.000 mensen aan de gevolgen van longkanker. In absolute aantallen is het de kanker waaraan de meeste mensen overlijden”, zegt drs. Lidia Barberio, directeur Longkanker Nederland.

„Dat komt vooral doordat longkanker vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt: bij maar liefst vijftig procent van de gevallen is bij diagnose al sprake van uitzaaiingen in andere organen.”

„Veel symptomen zijn niet kenmerkend en worden door huisartsen niet direct aan longkanker gelinkt. Daarom strijdt Longkanker Nederland voor een bevolkingsonderzoek naar longkanker, een jaarlijkse CT-scan om de ziekte eerder op te sporen. Met name bij mensen die lang en veel roken of gerookt hebben: 85 procent van alle gevallen van longkanker kunnen daaraan worden gerelateerd.”

Lees het hele interview met John Franke en Lidia Barberio.

Bron: NRC XTR



Deel via

Lees verder...

  1. 20 mei 2021 Deelnemers The White Ribbon Tour veel succes!
    Lees verder
  2. 19 mei 2021 Boek jouw vakantie via SponsorKliks en sponsor Longkanker Nederland!
    Lees verder
  3. 17 mei 2021 White Ribbon Tour 21 mei: aandacht voor longkanker
    Lees verder