Longkanker is een van de meest voorkomende kankers. Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in het longweefsel of de luchtpijpvertakkingen. Tijdens de live uitzending ‘App de Expert’, maandag 4 februari in het Catharina Ziekenhuis, kwamen veel vragen binnen voor longarts dr. Ben van den Borne.”

Dr. Ben van den Borne: “Longkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker is: ongeveer 80% van de patiënten met deze diagnose overlijdt uiteindelijk.” Dat roken en longkanker vaak in een adem worden genoemd, bleek ook uit de vragen van de kijkers. Ook erfelijkheid kwam een aantal keer voorbij. “Zo’n 5% van de rokers krijgt longkanker. Dat lijkt erg mee te vallen, maar 85 tot 90% van de longkankers is veroorzaakt door roken. En dat is toch wel een enorm aandeel. Anders dan vaak gedacht is longkanker niet erfelijk overdraagbaar. Het wel of niet krijgen van de ziekte wordt wel in grote mate bepaald door je leefstijl. En die wordt natuurlijk wel veelal bepaald door je familie en omgeving. Samen stoppen is dan ook het meest zinvol: verslavingen als roken zitten in het systeem”, aldus Van den Borne.

Bekijk hieronder de uitzending terug (Vanaf 5.26 min)




Voorzichtig positief
Maar de longarts kijkt voorzichtig positief naar de toekomst en vooral naar nieuwe behandelmogelijkheden. “De resultaten van immunotherapie zien er veelbelovend uit. Als specialist wil je het liefst iedereen beter maken. Het is fijn dat door deze behandeling sommige patiënten nu niet in maanden maar in jaren kunnen denken”, aldus Van den Borne. Immunotherapie wordt in het Catharina sinds drie jaar toegepast. Het ziekenhuis is een van de twaalf medische centra die van de overheid mochten beginnen met deze behandeling. De kosten zijn hoog: naar schatting honderdduizend euro per persoon per jaar. De overheid heeft voor de financiering afspraken gemaakt met de medicijnfabrikanten.


Maar ook verwacht de specialist in de toekomst veel van bloedonderzoek. Van den Borne: “Op dit moment kunnen we longkanker nog niet detecteren in het bloed. Ik verwacht dat we niet al te ver in de toekomst in het bloed, longkanker in een vroegtijdig stadium kunnen ontdekken.”


Roken
Toch bleek vooral het roken de kijker bezig te houden. Want wat als je stopt met roken, behoor je dan direct niet meer tot de risicogroep? “De relatie tussen longkanker en roken is dosis gerelateerd; de duur en hoeveelheid van het roken heeft een grote invloed op het ontwikkelen van de ziekte. Stoppen is dan ook altijd zinvol. Wanneer je eenmaal longkanker hebt, is het nog steeds erg zinvol om te stoppen met roken. De behandeling slaat dan vele malen beter aan en bovendien is het bewezen dat je je behandeling fitter uitkomt. Je hebt zelf de regie over je gezondheid en daar helpen we je bij. Mijn boodschap: stoppen heeft altijd zin.”



Deel via

Lees verder...

  1. 4 februari 2019 Elfjarige tegen patiënt met longkanker: “Kan je fietsen als je kanker hebt?”
    Lees verder
  2. 4 februari 2019 Aanklaagster tabaksindustrie Lia Breed (68) overleden
    Lees verder
  3. 4 februari 2019 Maandag 4 februari is Wereldkankerdag: aandacht voor late gevolgen na kanker
    Lees verder