Longpatiënte Lia Breed is gisteravond op 68-jarige leeftijd overleden. Ze leed aan de ziekte COPD, veroorzaakt door zo'n 35 jaar rookverslaving. Samen met anderen klaagde ze de tabaksindustrie aan. Het werd geen rechtszaak, besliste het Hof anderhalve maand geleden.

Lia zat de laatste jaren van haar leven in een rolstoel; meer dan drie stappen zetten lukte niet meer. Ze had nog een longcapaciteit van 23 procent. Een dag voor haar dood drukte Lia haar arts op het hart om door te gaan met de strijd tegen tabak en om de ziekte COPD meer bekendheid te geven. Longarts in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en mede-oprichter Stichting Rookpreventie Jeugd, Pauline Dekker, heeft beloofd dat te doen. Als arts mag ze normaal gesproken niet over haar patiënten praten, maar op nadrukkelijk verzoek van Lia maakt ze een uitzondering.


Lia was zeer teleurgesteld toen duidelijk werd dat de rechtszaak, aangespannen samen met een aantal Nederlandse ziekenhuizen, het longfonds en verslavingszorg, niet doorging. Dekker: ,,Het OM zei dat roken een eigen keuze is en dat de tabaksindustrie niets illegaals doet. Het hooggerechtshof erkende gelukkig wel dat een sigaret een verslavend en verwerpelijk product is. Het hof adviseerde ons in bedekte termen om naar de overheid te stappen. Nationaal willen we daar misschien een zaak van maken. En we zijn met de EU in gesprek om de controle strenger te maken op hoeveel schadelijke stoffen er in een sigaret zitten.’’


In filtersigaretten zitten gaatjes, waardoor bij een meting minder schadelijke stoffen gemeten worden dan daadwerkelijk in je lichaam terechtkomen wanneer met je vingers en mond deze gaatjes dichtdrukken. Volgens Dekker gaat het om twee tot vierentwintig keer zoveel schadelijke stoffen, waardoor de nationale en Europese maxima overschreden worden.

Lees het hele bericht op AD.nl ->Reactie Longkanker Nederland


Lidia Barberio, manager Longkanker Nederland: "We vinden het verdrietig nieuws. We hopen dat er in de toekomst niemand meer overlijdt aan de gevolgen van roken. We wensen Anne Marie van Veen, Wanda de Kanter, Benedicte Ficq en alle andere aanklagers veel kracht en steun in hun strijd tegen de tabaksindustrie."
Deel via

Lees verder...

  1. 4 februari 2019 Maandag 4 februari is Wereldkankerdag: aandacht voor late gevolgen na kanker
    Lees verder
  2. 4 februari 2019 Aantal gevallen van kanker in dertig jaar verdubbeld
    Lees verder
  3. 2 februari 2019 Stel jouw vragen over longkanker tijdens live-uitzending op 4 februari
    Lees verder