Op de wereldconferentie over longkanker zijn vandaag bevindingen gepresenteerd uit ‘BREATHING IN A NEW ERA’. Dit is een vergelijkende studie over longkankerbeleid in 11 Europese landen. Opvallend is dat de incidentie van longkanker in Nederland het hoogst is en de sterfte als gevolg van de ziekte bijna het hoogst (in de periode 1990-2017). Dit terwijl ons land vaak in de middenmoot blijft steken als het gaat om de aanpak van longkanker.

Hoe het komt dat wij het hoogste cijfer hebben van de onderzochte landen? Eind jaren 80 werd er veel gerookt in Nederland, meer dan in andere landen. Dat zie je 20-30 jaar later terug in de incidentie van longkanker. Ook is het mogelijk een vertekend beeld doordat de registratie van kanker in Nederland erg goed is. Hoe beter je vastlegt dat mensen longkanker hebben, des te duidelijker wordt het ook hoeveel mensen longkanker hebben.

Minder rokers
De belangrijkste vraag is natuurlijk niet hoe het komt, maar hoe we kunnen voorkomen dat veel mensen longkanker krijgen en eraan overlijden. In dit kader roept patiëntenorganisatie Longkanker Nederland op tot het aanscherpen van het anti-rookbeleid van de overheid. Daarnaast roepen we op om alleen de meest effectieve 'stoppen met roken-programma’s' aan te bieden. Het grootste deel van de mensen krijgt longkanker door roken. Laten we proberen te zorgen dat de nieuwe generatie niet meer in de verleiding komt om te gaan roken. En laten we zorgen voor goede zorg om mensen van deze verschrikkelijke verslaving af te helpen. Je wilt dat als iemand een stoppoging doet, de kans groot is dat deze ook werkelijk leidt tot stoppen met roken.

Vroege opsporing

Ook is het heel belangrijk om longkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Dan is de kans op genezing het grootst. Longkanker wordt nu meestal pas in een laat stadium ontdekt. Het is noodzakelijk dat er een bevolkingsonderzoek naar longkanker komt. Ook de beroepsorganisatie van longartsen is hier voorstander van.

De beste longkankerzorg

De longkankerzorg in Nederland kan beter, maar is niet slecht te noemen. Je wilt alleen dat iederéén de beste kans op een langer leven krijgt, dus je wilt dat overal waar longkanker zorg wordt geboden, dit de beste zorg is. Ziekenhuizen in Nederland staan erg open voor input van de patiëntenorganisatie. We trekken dan ook samen op. Dat is weer beter hier dan in andere Europese landen.



Deel via

Lees verder...

  1. 10 september 2019 Succesvolle benefietavond!
    Lees verder
  2. 10 september 2019 Balans in je leven vinden na de diagnose longkanker
    Lees verder
  3. 6 september 2019 3 PAR-leden bezoeken WCLC 2019 in Barcelona
    Lees verder