Nieuws Nieuwsbericht

OM gaat vier grote tabaksproducenten niet vervolgen

Het Openbaar Ministerie gaat de vier grote tabaksproducenten niet strafrechtelijk vervolgen. Justitie ziet binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheid voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten en zal om die reden geen verder onderzoek doen. 

Strafrechtelijke vervolging van de tabaksproducenten zou uniek zijn geweest in de wereld. Anderhalf jaar geleden deed longkankerpatiënt Anne Marie van Veen als eerste aangifte van zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft, en valsheid in geschrifte. Sigaretten zo zijn ontworpen dat mensen snel verslaafd raken. Stoppen is moeilijk. Dit geldt zeker voor jongeren. Hierdoor wordt de wilsvrijheid van rokers beperkt.

Reactie Longkanker Nederland

“We zijn zwaar teleurgesteld dat het OM niet overgaat tot strafrechtelijke vervolging van de tabaksindustrie. Het zou een hoop ziekte, leed en maatschappelijke kosten kunnen voorkomen. We zijn ontzettend trots op Anne Marie van Veen, Lia Breed, Wanda de Kanter, Bénédicte Ficq en alle andere aangevers. Hierdoor is er maatschappelijk aandacht gekomen voor deze zaak. We zijn nog niet uitgestreden. Op naar het gerechtshof”.

Meer lezen?