Als je longkanker hebt wordt een stukje van de tumor uit jouw lichaam gehaald. Dit stukje tumor (weefsel) wordt onderzocht om te weten welke vorm van longkanker je hebt. Dit onderzoek heet moleculaire diagnostiek of DNA onderzoek. Door dit onderzoek weet je arts welke behandeling het best bij jouw vorm van longkanker past.

Het is erg belangrijk dat er een stukje van de tumor wordt onderzocht om te kijken of je bijvoorbeeld immuuntherapie zou kunnen krijgen. Of dat je een vorm van longkanker hebt die minder vaak voorkomt, een mutatie. Bij deze mutatie is vaak doelgerichte therapie mogelijk.

Het duurt vaak twee weken voordat je de uitslag van het moleculaire onderzoek hebt. Meestal is het belangrijk om op die uitslag te wachten en kan het meer kwaad om de verkeerde behandeling te beginnen, omdat de uitslag nog niet bekend is, dan te wachten op de uitslag. Als jouw arts denkt dat de longkanker bij jou echt niet kan wachten, zal toch alvast begonnen worden met een behandeling voordat de uitslag er is.

Helaas wordt nog niet bij iedere patiënt op alles getest waar een behandeling voor mogelijk is. Dit kan beter. Daarom zet Longkanker Nederland zich in voor optimalisatie van moleculaire diagnostiek:

  • Wij werken mee aan de pilot van zorgverzekeraar CZ om de diagnostiek in Nederland te verbeteren.
  • Wij zullen het boekje Welke vorm van longkanker heb ik? voor patiënten met uitleg over moleculaire diagnostiek herzien.
  • Wij zullen een animatie laten maken voor patiënten over moleculaire diagnostiek en het belang. Deze animatie zal in verschillende talen beschikbaar komen.
Met jouw hulp kunnen we mensen met longkanker blijven helpen Steun ons en doneer nu!