Hoe ervaren patiënten en naasten de geboden longkankerzorg? Via dit project 'het patiëntenpad longkanker' vertellen patiënten en hun naasten (familie) over de longkankerzorg die zij ontvingen. Lees wat we met de uitkomsten doen.

Het initiatief voor het in kaart brengen van het patiëntenpad longkanker, ook wel patient journey genoemd, komt van de twee geneesmiddelenbedrijven Roche en MSD. Longkanker Nederland heeft regelmatig contact met geneesmiddelenbedrijven om te horen welke ontwikkelingen er zijn rondom geneesmiddelen voor longkanker. De geneesmiddelenbedrijven geven tegenwoordig niet alleen informatie over hun geneesmiddel, maar kijken ook hoe ze op andere manieren de zorg kunnen ondersteunen. Dit project is hier een voorbeeld van. Andere geneesmiddelenbedrijven (Astra Zeneca, B-MS, Boehringer Ingelheim, Pfizer en Takeda) hebben zich ook bij het project aangesloten.

Voor dit project ‘patiëntenpad longkanker’ konden patiënten en hun naasten (familie) zich in augustus 2018 opgeven voor een interview over de longkankerzorg die zij ontvingen. Uiteindelijk heeft Beautiful Lives 20 mensen geïnterviewd. 14 patiënten en 6 naasten. De interviews leverden veel informatie op.

Lees hieronder de uitkomsten

Wat doen we met de uitkomsten?

Het blijft niet bij het in kaart brengen van welke onderdelen van de longkankerzorg verbeterd kunnen worden. We willen samen hulpmiddelen maken die de zorgverleners kunnen helpen de knelpunten te verbeteren. Zo ontwikkelden het Amphia ziekenhuis en het Erasmus MC bijvoorbeeld een palliatieve waaier. Hierin staat per blad kort en duidelijk bij welke instantie je terecht kunt als je niet meer beter wordt. Het zou mooi zijn als we kunnen zorgen dat meer ziekenhuizen deze waaier kunnen aanbieden aan hun patiënten. Het Erasmus MC en Maasstad ziekenhuis gaan de waaier ook implementeren. Hierbij hoort ook een cursus voor verpleegkundigen over hoe je het gesprek voert over dat iemand niet meer beter wordt.

Meer informatie

Beautiful Lives met quote