Ik ben blij met elke verjaardag

Anne Marie is gewend het heft in eigen handen te nemen. Als ze een bobbeltje voelt, laat ze het onderzoeken. Als de uitslag goed is, vertrouwt ze het niet en laat ze het nogmaals onderzoeken. En als het longkanker blijkt te zijn, klopt ze net zo lang op alle deuren totdat ze in een trial zit. Een trial, die haar leven redt. “ Ik heb het gevoel dat ik in mijn tweede leven zit. Vond ik verjaardagen vroeger verschrikkelijk, nu ben ik er blij mee en dankbaar voor. “

“Ik denk dat een nieuwe generatie longkankerpatiënten is opgestaan. Er zijn gelukkig zoveel nieuwe medicijnen in ontwikkeling. Eén van die medicijnen krijg ik. Ik ben de patholoog van het ziekenhuis ontzettend dankbaar, dat hij is door blijven zoeken of ik een mutatie heb en die blijk ik te hebben. Een hele zeldzame, maar daardoor kan ik medicijnen krijgen die mijn tumoren als sneeuw voor de zon hebben doen verdwijnen. Of het weg blijft, is de vraag. Ik zie mezelf als een Aids patiënt, die veel medicijnen per dag moet slikken om niet ziek te worden.

Chronische longpatient
Ik vroeg laatst aan mijn longarts:  wat ben ik eigenlijk? Ben ik nou schoon? Ben ik ex-longkankerpatiënt? Hij wist het eigenlijk ook niet. Dit is ook voor hem nieuw. Ik heb geen actieve kankercellen meer. Chronische longpatiënt hebben we er toen van gemaakt en die benaming past bij me.

Nadat mijn leven even helemaal instortte na de diagnose, heb ik nu nieuwe doelen gevonden. Ik ben ongelooflijk gemotiveerd om longkanker veel meer op de kaart te zetten. Er moet meer onderzoek komen en dat stigma van eigen schuld dikke bult bij mensen met longkanker die gerookt hebben, moet er af. Ik heb een blog en heb veel contact met lotgenoten.

Anne Marie is overleden op 8 mei 2019. We hebben grenzeloos respect voor alles wat ze heeft gedaan om te voorkomen dat kinderen gaan roken.

 

Anne Marie

42
Getrouwd met Rob
4 kinderen van 3, 4, 8 en 16 jaar
Diagnose longkanker april 2014
Overleden op 8 mei 2019

Lees hier het verhaal van haar man Rob

Tip van Anne Marie

Angst is de allerslechtste raadgever. Natuurlijk heb ik ook angsten, maar ik laat ze niet mijn leven bepalen.

Blog

Anne Marie houdt haar verhaal bij op haar blog ‘Anne Marie en longkanker’ waar ze, zoals ze zelf schrijft: ik blog omdat ik voor mijzelf alles vast wil leggen hoe dingen zijn gegaan en om dingen terug te lezen.

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

steun ons werk

Agenda

 1. WEBINAR Kanker & Leven 2020 (voor zorgverleners)

  11 september 10:00 - 12:30
 2. 23 september: Online vragenuur over leven met longkanker

  23 september 20:00 - 21:30
 3. Landelijke Dag 2020 (Online)

  7 november 10:00 - 11:30
 4. Bijeenkomst thymomen

  27 november 12:00 - 16:00

Lotgenoten

Het kan prettig zijn om met lotgenoten contact te hebben. Dit kan in de besloten groepen op Facebook.
Lotgenotencontact

Patiënten en een longarts houden ieder een blog bij.
Bekijk de blogs