• behandeling immunotherapie Pembrolizumab icm risico op besmetting Corona

  • Vragen
  • Behandeling
  • behandeling immunotherapie Pembrolizumab icm risico op besmetting Corona
  0
  0

  Geachte dames en heren,

  Ongeveer 6 weken geleden is bij mijn vader een tumor in de long geconstateerd. We zijn ondertussen een aantal onderzoeken verder en weten dat volledige genezing niet tot de mogelijkheden behoort, maar een palliatieve behandeling middels immunotherapie (pembrolizumab) wel.

  Na een informatief gesprek met een coordinerend verpleegkundige oncologie, die ons heeft bijgepraat over het te volgen traject, risico’s op bijwerkingen, etc. heeft mijn vader besloten de behandeling te willen starten en daarvoor een eerste afspraak ingepland.

  Vandaag hebben we nog een gesprek gehad met de dienstdoende longarts om (denk ik ) de puntjes op de i te zetten en afspraken te maken over de monitoing van mijn vaders gezondheid gedurende het traject.

  In dit gesprek gaf de longarts aan dat ivm risico’s van het zich nu snel verspreidende corona-virus alle palliatieve behandelingen dmv chemo- en immunotherapie zijn stopgezet en er tot nader order geen nieuwe behandelingen zullen worden gestart.
  De arts gaf aan dat dit besluit is genomen op basis van ervaringen met patienten die een soortgelijke behandeling volgden en besmet zijn geraakt met het corona-virus. De besmetting in combinatie met de lopende chemo- en/of immunotherapie behandeling zou de gezondheid van deze patienten dermate negatief beinvloed hebben dat het niet verantwoord wordt geacht deze behandeling nu voor mijn vader (en ik neem aan andere patienten) te starten.

  Ik was nogal overdonderd door deze mededeling en blijf zitten met een aantal vragen die ik vanmiddag in de verwarring niet heb kunnen stellen.

  Allereerst vraag ik me af of het besluit om palliatieve behandelingen niet meer te starten (en lopende te stoppen) ivm het corona-virus een ‘algemeen’ besluit is. Geldt dit bv. voor alle Nederlandse ziekenhuizen? Ik heb hier zelf niets over terug kunnen vinden.

  En als dit nu geen ‘algemeen’ geldend besluit is, maar een besluit is van het ziekenhuis in kwestie, heb ik dan de mogelijkheid om bij andere ziekenhuizen na te gaan of ze daar de behandeling voor mijn vader willen zouden willen starten?

  En (tot slot) hoe kom ik er achter in welke ziekenhuizen de behandeling wel gestart zou kunnen worden en in welke niet?

  NB; mijn vader is in behandeling in het Wilhelmina ziekenhuis in Assen.

  Ik hoop dat u mij op weg kunt helpen met vragen waar wij nu mee zitten, we willen vanzelfsprekend alle mogelijke opties verkennen om dan vervolgens daaruit de beste keuze te kunnen maken.

  Alvast bedankt voor uw hulp.

  Met vriendelijke groet,
  Johan Arnold

  Marked as spam
  Datum bericht 17-03-2020 21:47
  7 views
  0
  Private answer

  Dit besluit is landelijk genomen, om op dit moment geen " palliatieve behandelingen "te starten, maar uit te stellen tot een veiliger moment. Alleen in die gevallen waar de conditie het niet toestaat uit te stellen wordt hier van afgeweken. Het heeft dus nu geen zin om naar een ander ziekenhuis te gaan. Het is niet de bedoeling om van behandeling af te zien maar om de behandeling uit te stellen tot een veiliger moment. Ik zou het wel overleggen met uw eigen ziekenhuis hoe de berichtgeving plaats gaat vinden. Ik zal vragen aan Longkanker Nederland of het mogelijk is hier een vaste plek voor in te ruimen

  Marked as spam
  Beantwoord op 18-03-2020 06:09