Operatie

Een operatie heeft alleen zin als de hele tumor verwijderd kan worden. Daarom wordt er voor de operatie goed onderzocht hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn. Ook wordt bekeken hoe de algemene conditie van de patiënt is en hoe de longen en het hart functioneren.

Bij een operatie wordt vaak een deel van de long verwijderd (lobectomie), maar soms is het ook nodig om de hele long te verwijderen (pneumonectomie). Voor de operatie worden uitgebreide tests gedaan om te checken of de patiënt genoeg longcapaciteit overhoudt om een normaal leven te kunnen leiden.

Als de tumor is doorgegroeid in de borstwand, wordt ook een stuk van de borstwand weg genomen tijdens de operatie. Als de tumor minder dan 2 cm verwijderd is van de hoofdsplitsing van de hoofdluchtpijp, wordt ook deze in zeldzame gevallen verwijderd. Het overgebleven deel van de long wordt weer aan de hoofdluchtpijp gehecht.

In sommige gevallen is het mogelijk een deel van de long te verwijderen via een zogenaamde VATS-lobectomie. Dan gebeurt met behulp van een kijkoperatie, waardoor er slechts een paar kleine sneetjes worden gemaakt. Via die sneetjes worden een buisvormige camera en verschillende operatie instrumenten in de borstholte gebracht. De chirurg voert de ingreep uit met behulp van een beeldscherm dat verbonden is aan de camera.

Na de operatie zal een patholoog beoordelen of al het kwaadaardige weefsel is verwijderd.

De kans op overlijden als gevolg van een operatie bij longkanker hangt af van de grootte van de ingreep en de conditie van de patiënt. Ongeveer 1 tot 5% van de mensen overlijdt binnen dertig dagen na de ingreep.
Na een succesvolle operatie is de kans om in ieder geval nog vijf jaar te leven 34 tot 76%, afhankelijk van het stadium van de longkanker.

Over het algemeen wordt er vooral geopereerd bij niet-kleincellige longkanker. Bij kleincellige longkanker is de ziekte vaak zo ver uitgezaaid, dat een operatie geen zin meer heeft. De overlevingskansen en de kwaliteit van leven worden dan niet vergroot met een operatie.

De keuzehulp longkanker (www.keuzehulp-longkanker.nl) helpt patiënten met niet-kleincellige longkanker in een vroeg stadium te kiezen tussen een operatie en stereotactische bestraling.

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

steun ons werk

Agenda

  1. Informatiebijeenkomst over longkanker

    5 juni 2020 12:30 - 17:00

Lotgenoten

Het kan prettig zijn om met lotgenoten contact te hebben. Dit kan in de besloten groepen op Facebook.
Lotgenotencontact

Patiënten en een longarts houden ieder een blog bij.
Bekijk de blogs