Boeken over longkanker

Over de ziekte kanker worden veel boeken geschreven. Boeken voor patiënten, voor de medische professional of voor andere geïnteresseerden. Op deze pagina vind je een lijst met boeken die over longkanker en afscheid nemen gaan. Het zijn met name ervaringsverhalen van patiënten zelf.

Licht in de tunnel – Marc de Hond

Marc de Hond vertelt openhartig over de periode nadat hij te horen had gekregen dat hij kanker had. Vol optimisme en humor weet hij zelfs licht te brengen in de donkerste momenten. “We wachten niet tot het licht aan het einde aan de tunnel, maar we hangen zelf de lampjes op.’ Toen Marc de Hond eind 2018 hoorde dat hij ziek was, besefte hij dat er een grote kans was dat hij zijn kinderen niet groot zou zien worden. Hij besloot een dagboek te gaan bijhouden. Het werd een periode van veel slecht nieuws en donkere momenten. Maar hij en zijn gezin traden ook de moeilijke momenten met optimisme en humor tegemoet. Licht in de tunnel is een bijzonder boek met een unieke en inspirerende kijk op leven en dood. Naar Marcs wens verscheen het boek na zijn dood. Hij overleed op 3 juni 2020.

Uitgeverij: Lev.
Aantal pagina’s: 248
Prijs: € 20,99
ISBN: 9789044932386

Doorlevers – Danielle Hermans & Barbera Slagman

Daniëlle Hermans kreeg in 2014 te horen dat ze uitgezaaide longkanker had en daardoor niet lang meer zou leven. Dit pakte anders uit. Een groeiende groep patiënten met kanker overkomt hetzelfde doordat nieuwe, soms experimentele, medische behandelingen zo goed aanslaan. De patiënten genezen niet, maar leven wel onverwacht veel langer. Hoe Daniëlle en anderen met deze onzekere situatie omgaan, staat in dit boek. Samen met Barbara Slagman interviewde Daniëlle nog veertien mensen in een vergelijkbare situatie. Centraal staat de vraag hoe mensen omgaan met het leven na de diagnose kanker in een tijd dat langer doorleven met deze ziekte steeds vaker voorkomt.

Daniëlle en Barbera spraken over hun boek in dit radiointerview bij Radio 1 op 2 april.

Uitgeverij: Ambo|Anthos
Aantal pagina’s: 200
Prijs: € 20,00
ISBN: 9789026350474

Medisch dagboek voor patiënten

Het Medisch dagboek is een hulpmiddel als u een actieve rol wilt spelen bij uw behandeling. Het helpt u orde scheppen in de grote hoeveelheid informatie die u krijgt voorgeschoteld. Ook stimuleert het dagboek u om uw wensen en gevoelens aan het papier toe te vertrouwen. Die zijn immers ook van groot belang bij uw behandeling. De hoop van de makers is dat u ‘het stuur in handen houdt’ en dat u – alles overwegende – samen met uw arts werkelijk kunt meebeslissen over de behandeling die het beste bij u past. Zo wordt u een ‘partner’ van de mensen die u behandelen.

Het Medisch dagboek is ontwikkeld op basis van praktijksituaties door Napoleon Coene, orthopedisch chirurg, en Peter de Ruiter, communicatiedeskundige.

Uitgeverij: PixelPerfect Publications
Aantal pagina’s: 80
Prijs: € 9,95

Ik word zeventig – Kim Kallah

Ik word zeventig vertelt het verdrietige, maar krachtige verhaal van een vrouw die aan longkanker en borstkanker leed. Ze was daarnaast ook nog de mantelzorgster voor haar man met frontotemporale dementie, totdat hij opgenomen werd in een verzorgingstehuis. Het boek is geschreven door de dochter Kim Kallah als verwerking van het rouwproces en om het overlijden van haar moeder een plekje te geven.

Uitgeverij: Boekscout
Aantal pagina’s: 148
ISBN nummer: 9789463895576
Prijs: 19,50

 

 

Liefde onder druk – Els Put

‘Je hebt kanker’ is een diagnose die de grond onder je voeten doet beven. En niet alleen onder de jouwe, ook onder die van je levenspartner. Wat gaat er op dat moment door jullie heen? Verschuiven zorgtaken? Blijven jullie praten? Welke impact heeft de behandeling op een lichaam? Krijgt intimiteit nog een plaats? De ervaring leert dat een relatie inniger wordt of breekt.

In zestien verhalen laat Els Put zowel kankerpatiënten als hun partners vertellen hoe ze het moment van de diagnose en de behandeling beleven of beleefd hebben. Hoe ze reageerden en inspeelden op elkaar. Of net niet. Ze vult deze verhalen aan met praktische tips en informatie uit professionele hoek.

Uitgeverij: Van Halewyck
Aantal pagina’s: 180
Prijs: 14,00

Helpen bij verlies en verdriet – Manu Keirse

Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet.Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden.Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven. Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.

Uitgeverij: Lannoo
Aantal pagina’s: 288
Prijs: 19,99

Stad vol ballonnen; een jaar van rouw – Femke van der Laan

‘Al die herinneringen die zo aanwezig zijn dat ze wel zichtbaar moeten zijn. Als een grote ballon die met een touwtje aan mijn pols vastzit. Eentje die ik overal mee naartoe sleep. De stad is vol ballonnen. Met touwtjes vastgemaakt aan polsen.’

Femke van der Laan schreef een jaar lang wekelijks in Het Parool over haar leven in de stad na de dood van haar echtgenoot Eberhard, de burgemeester van Amsterdam. Hij overleed in oktober 2017 op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Femke’s columns werden talloze keren gelezen en gedeeld. Stad vol ballonnen is een liefdevolle en ontroerende schets van rouw in het dagelijks leven.

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina’s: 160
Prijs: 15,00

Lees ook het interview met Femke van der Laan in de Volkskrant van 25 maart 2019 >>

Kanker krijg je niet alleen – Mike Tomale

Kanker krijg je niet alleen is een aangrijpend persoonlijk dagboekverhaal over het overlijden van een gezinslid aan kanker en de impact hiervan op het gezin. Journalist en publicist Mike Tomale beschrijft in dit boek de laatste negen maanden van het leven van zijn vrouw, die op 24 juni 2017 overleed op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Anderhalf jaar na het overlijden van zijn vrouw maakt Tomale het dagboek openbaar en hoopt dat het emotionele, maar krachtig verhaal velen in soortgelijke situaties steun mag bieden.

Uitgeverij: Boekscout
Aantal pagina’s: 152
Prijs: 19,50

Lees ook het interview met Mike Tomale in het Brabants Dagblad van 19 april 2019 >>

Mij pak je niet – Martine Glaser

Thomas, de zoon van BT-directeur Magnussen, heeft het voor elkaar. Hij ziet er goed uit en leidt een luxeleventje, alleen de studie die zijn pa voor hem heeft gepland ziet hij niet zitten; hij wil liever games ontwerpen. Floor heeft het minder getroffen. Haar vader is vertrokken en haar moeder is ernstig ziek. Als hun vrienden Pip en Roy ten strijde trekken tegen de tabaksindustrie, die alles op alles zet om jongeren aan het roken te krijgen, worden ook Thomas en Floor meegesleept in die strijd. Maar Big Tobacco slaat keihard terug.

Een aangrijpend en spannend verhaal over de gevaren van roken en van de gewetenloze tabaksindustrie. Voor lezers vanaf 14 jaar.

Verschijningsdatum: 24 februari 2019
ISBN: 978-90-4483-4659
Uitgeverij: Clavis
Aantal pagina’s: 268
Prijs: 16,95

Witte raaf – Floor van Liemt

Stel, je bent begin twintig, staat midden in het leven, bent een zondagskind en dan krijg je op een dag de diagnose longkanker. Dat overkwam Floor van Liemt. Ze zou doodgaan aan een uiterst zeldzame vorm van longkanker, als gevolg van een gen-mutatie. Maar, daar bleek een relatief nieuw medicijn voor te bestaan. En dat medicijn sloeg aan. Over de omslag van dood naar kans op genezing en het proces daar omheen, schreef ze het boek Witte Raaf. In dit boek beschrijft ze hoe ze omgaat met haar ziekte, en ze schrijft over haar gedachten, jeugd, toekomst, hoop en verwachtingen. Witte raaf is het verslag van een levenslustige en buitengewoon dappere schrijfster.

Verschijningsdatum: november 2018
ISBN: 9789021415192
Uitgeverij: Querido
Aantal pagina’s: 192
Prijs: € 20,-

Lees ook het artikel en luister het interview van NPO Radio 1 met Floor van Liemt >>

Echte dokters huilen ook – Warner Prevoo

Echte dokters huilen ook van Warner Prevoo is het indringende verhaal van een kankerspecialist die zélf longkanker krijgt. Hij vertelt open, eerlijk en met humor over zijn ziekteproces. Het gaat over pijn, doodziek zijn, eenzaamheid, het zoeken naar de juiste woorden, maar bovenal gaat het over de liefde voor het leven. Gewoon doorleven, hoe doe je dat? Warner wordt nu geconfronteerd met de andere kant van kanker. De kant van de patiënt, die ook vader, geliefde, vriend en collega is. Nu hij zelf patiënt is raakt hij gefascineerd door alles wat hij doormaakt als hij geen doktersjas draagt: de emoties en angsten, het fysieke lijden, de eenzaamheid van ziek zijn, de reactie van de buitenwereld, het verblijf in een bed in zijn ‘eigen’ ziekenhuis, verpleegd worden door zijn collega’s. De ziekte verandert zijn blik op kankerpatiënten voorgoed, evenals de vitale nuchtere manier waarop hij met tegenslagen omgaat: er is niets meer te verliezen, dus wat kan je nog gebeuren? In Echte dokters huilen ook vertelt Warner Prevoo zijn verhaal aan Karin Overmars.
Verschijningsdatum: november 2018
ISBN: 978-90-2634-3469
Uitgeverij: Ambo | Anthos uitgevers
Aantal pagina’s: 222 Prijs: € 20,-

Goeie genade – als kanker je pad kruist, Mettie Boonstra

Goeie genade! Deze titel slaat allereerst op de uitroep die Mettie  Boonstra ontviel toen bij haar in 2015 longkanker werd geconstateerd. Het zette al haar zekerheden op zijn kop. Zoals bij alle belangrijke perioden in haar leven, ging ze een dagboek bijhouden. Dit boek is daarop gebaseerd.
Mettie neemt de lezer hierin mee in haar persoonlijke leven. Ze deelt op een toegankelijke manier haar ervaringen en beschrijft de impact van haar ziekte op fysiek, sociaal en spiritueel vlak. Gaandeweg haar leven met longkanker, ontdekte ze dat de ziekte een loodzware tocht is, maar dat ze die toch niet alleen loopt. Ze spreekt van ‘goeie genade’ in een tweede betekenis: die van de kracht van liefde en vriendschap en van een geloof dat alle twijfels te boven gaat. Door open over beide vormen van goeie genade te schrijven, reikt ze lotgenoten handvatten aan en geeft ze zorgverleners nieuwe inzichten.

Verschijningsdatum: 14 november 2018
ISBN: 978-90-5263-8775
Uitgeverij: Narratio
Prijs: €12,50

Over Afscheid – 100 ervaringen en tips voor als je iemand gaat verliezen, Sylvie Kroef

Hoe ga je om met iemand die niet lang meer te leven heeft? Wat zeg je tegen je zieke buurvrouw in de supermarkt? En wat bespreek je met je vader als het einde nadert? Moeilijke vragen waar je het antwoord niet altijd op weet. Ben je zelf ziek, ga je een dierbare verliezen of ken je iemand die met afscheid te maken krijgt en wil je er voor hem of haar zijn? Zie Over Afscheid dan als rugzak waar je af en toe iets voor jezelf of die ander uit pakt.

Verschijningsdatum: 2 november 2018
ISBN: 978-94-93077-00-3
Uitgeverij: LaVie
Prijs: €19,95

 

 

Slotcouplet – Ervaringen van een longarts, Sander de Hosson

Ontroerende ode aan de zorg

Geneeskunde is soms genezen, vaak verlichten, altijd troosten. Longarts Sander de Hosson laat zien hoe deze eeuwenoude uitspraak nog altijd geldt. Hij behandelt patiënten met een ongeneeslijke ziekte, bij wie de laatste levensfase is aangebroken. Samen met een team van zorgverleners streeft hij naar de beste kwaliteit van leven en sterven voor de patiënt. De Hosson vertelt openhartig wat hij denkt en voelt, hoe hij handelt bij vaak ingewikkelde ziektegeschiedenissen en hoe hij worstelt met de vraag die veel dokters hebben: waar ligt de grens van geneeskunde? Moet wel alles wat kan?

Slotcouplet biedt een unieke blik op een wereld vol dilemma’s, verdriet, compassie, liefde, écht contact en troost.

Verschijningsdatum: 20 maart 2018
ISBN: 9789029523950
Aantal pagina’s: 216
Prijs: €18,99

Dansen met verdriet, Sophie Sabbage

Kun je winnen, zelfs als je verliest? In oktober 2014 werd er bij Sophie Sabbage longkanker vastgesteld. Dansen met verdriet verhaalt over de manier waarop zij omgaat met angst, woede, ontkenning en verdriet. Sophies vastberadenheid om in plaats van het gevecht de dialoog met haar ziekte aan te gaan is de basis voor wat zij ‘kankerfluisteren’ is gaan noemen: naar de kanker luisteren, ervan leren en je eigen reactie erop vormen. Sophie biedt lezers een compleet nieuwe manier van naar de ziekte kijken, zowel mentaal als praktisch.

Verschijningsdatum: februari 2017
ISBN: 978-94-005-0800-2
Aantal pagina’s: 224
€18,99

Ik zal jouw clown wel zijn, Rosa den Boer- Los

Het boek gaat over Rosa die op 35-jarige leeftijd de diagnose longkanker kreeg. Na deze uitslag schrijft ze in haar blog over haar leven met longkanker. Rosa’s blog is uitgeven in boekvorm. “Ik zal jouw clown wel zijn” is de titel van een van de meest indrukwekkende blogs van Rosa. De grilligheid van haar ziekteverloop heeft ze hierin op prachtige wijze beschreven. Hoe ze zich clown van haar ziekte en de wetenschap voelde, hoe het nummer Clown van Emeli Sande steeds meer een bepaalde betekenis voor haar kreeg.

Verschijningsdatum: 2016
ISBN: 978-94-6323-038-4
Aantal pagina’s: 118
€16,95

Reiken naar de hemel, Bastiana Hartogsveld

‘In dit aangrijpende verhaal wordt duidelijk hoe de schrijfster, uit het lood geslagen door de diagnose kanker, kracht put uit muziek en kunst, natuur en haar kleinkinderen. Hoe zij intens geniet van haar zonen, die haar als bodyguards vleugels hebben gegeven. Hoe zij door de mengeling van angst voor het eventuele afscheid van haar geliefden en de stroom vluchtelingen uit Syrië terugblikt op haar eigen verwoestende jeugd met door oorlog, kerk en armoede getraumatiseerde ouders. Het is als behandelend arts een geschenk om op deze manier de diepere laag, de binnenkant van iemand te zien. Na ieder bezoek van haar krijg ik er levenslust bij. Hoe zij naar het leven kijkt met een stralende blik, dat is besmettelijk.’ Wanda de Kanter, longarts Antoni van Leeuwenhoek

Verschijningsdatum: 2016
ISBN: 978-90-5179-928-6
Aantal pagina’s: 165
€15,90
Lees hier de recensie van het boek door Ingrid van Berkel. 

Als adem lucht wordt, Paul Kalanithi

Op 36e leeftijd wordt de briljante en ambitieuze neurochirurg Paul Kalanithi gediagnosticeerd met stadium IV longkanker. Van de ene op de andere dag verandert hij van een arts die levens redt in een patiënt die moet vechten voor zijn eigen leven. De laatste 22 maanden van zijn leven besluit hij zijn grote ambitie waar te maken: een meesterlijk boek schrijven over zijn bijzondere levensloop.
Wat maakt het leven nog de moeite waard als je de dood in de ogen kijkt? Wat doe je als al je dromen over een toekomst plaats moeten maken voor een miserabel noodlot? Wat betekent het om een kind te krijgen en nieuw leven op aarde te zetten terwijl je eigen leven langzaam wegebt?

Verschijningsdatum: 2016
ISBN: 978-9048-834-58-7
Aantal pagina’s: 256
€19,99

U bent niet uitbehandeld, Lies Rensen

Dit boek is geschreven door de vrouw van een longkankerpatiënt, die zijn longkanker 7 jaar overleefde. Alle mogelijkheden zijn beschreven die gebruikt zijn die toch voor deze zeven jaar overleving hebben gezorgd. Het gebruik van alternatieve behandelingen wordt hier genoemd. Helaas is er nog steeds geen vergoeding via de verzekering mogelijk, wat maakt dat deze rekeningen voor de patiënten zijn. Het toverwoord is samenwerking van de Farmaceuten om de enige oplossing te vinden die kanker een halt toe kan roepen.

Verschijningsdatum: 2014
ISBN: 978-9491-872-24-2
Aantal pagina’s: 124
€12,95

Ze zijn zo knap tegenwoordig, Frederike Krommendijk

Op 18 januari 2005 wordt bij de man van journaliste Frederike Krommendijk een vergevorderde vorm van longkanker geconstateerd. Ze zijn nog geen twee jaar getrouwd, hun zoon nét anderhalf jaar oud. Peter overleeft, ternauwernood. In die barre tijd hebben Frederike en haar man veel geleerd. Over doktoren, over behandelingen en de gevolgen ervan, over de mensen om hen heen en vooral over zichzelf. Mensen met die ene ziekte hebben veel gemeen: de ontreddering, het omgaan met je omgeving, de depressieve gevoelens die je overvallen, de domme praktische zaken waar je tegenaan loopt. Dit boek is waardevol voor iedereen met de diagnose kanker of voor hun dierbaren.

Verschijningsdatum: 2010
ISBN: 978-90-8989-200-3
Aantal pagina’s: 95
€12,95