Nieuws Nieuwsbericht

Doorleven met uitgezaaide kanker: hoe veer je terug van een aangekondigde dood?

Een kleine maar groeiende groep patiënten met uitgezaaide kanker leeft dankzij nieuwe behandelingen langer dan voorzien. Dat klinkt als goed nieuws. Maar hoe veer je, nog altijd ziek, terug van een aangekondigde dood?

Daniëlle Hermans (56) uit Utrecht ontving ‘haar doodvonnis’ in 2015. Als schrijver en redacteur bij een uitgever leidde ze een enerverend bestaan vol vrienden, feestjes en vakanties. Ze had alleen wat last van rugpijn. Even een foto laten maken, zei de huisarts, die een beknelde zenuw vermoedde. Uitgezaaide longkanker, luidde de diagnose.

Van de ene op de andere dag viel haar leven stil. Na de schok en het ongeloof begon het grote regelen: begrafenis, testament, euthanasieverklaring. Ze heeft het haar oncoloog nooit gevraagd, maar ze wist: ik ga dood, en snel ook. Een paar maanden, misschien een half jaar had ze nog. Alles stond in het teken van afscheid nemen.

Nu, vijfenhalf jaar later, leeft Hermans dankzij een mix van mazzel en experimentele medicatie nog steeds. En ze is niet de enige. Een kleine, groeiende groep patiënten met uitgezaaide kanker leeft langer dan voorzien. Soms zelfs veel langer.

Daniëlle Hermans stelde, met co-auteur Barbara Slagman, het onlangs verschenen boek Doorlevers samen over patiënten die doorleven met uitgezaaide kanker. Bekijk het boek op onze boekenpagina ->>

Lees hier het hele artikel ->>

Bron: Volkskrant