Longkanker bestaat in verschillende vormen. De behandeling is daarom niet bij iedere patiënt met longkanker hetzelfde. Voor het starten van de juiste behandeling is het belangrijk om te weten welke vorm van longkanker iemand heeft. Dit kan door weefselonderzoek. Hierbij onderzoekt de patholoog een stukje van het tumorweefsel in het laboratorium. Een patholoog is een arts die is gespecialiseerd in het onderzoeken van weefsels en cellen. Met verschillende onderzoekstechnieken wordt de specifieke vorm van longkanker bepaald. Twee van die technieken zijn moleculaire diagnostiek en PD-L1-testen.

We snappen dat mensen meteen na de diagnose longkanker willen starten met een behandeling. Toch is het heel erg belangrijk om de uitslag van het weefselonderzoek af te wachten voordat er gestart wordt met de behandeling. Weet je namelijk de precieze vorm van longkanker, dan kan de best passende behandeling worden gestart. Met de juiste behandeling leven mensen met longkanker langer met een betere kwaliteit van leven.

Informatieboekje en animatievideo's in meerdere talen

We hebben een informatieboekje ontwikkeld met meer informatie over het weefselonderzoek: “Longkanker, welke vorm heb ik?” Dit boekje kun je lezen als PDF of bestellen via het bestelformulier. Ook hebben we een duidelijke animatievideo in begrijpelijke taal laten maken over het weefselonderzoek. Deze animatie is ook beschikbaar in het Engels, Turks en Berbers. Bekijk de video's hieronder.

Informatieboekje

Wat is moleculaire diagnostiek?

Kanker ontstaat door afwijkingen in het DNA. Mutaties zijn specifieke veranderingen in het DNA of RNA (bijvoorbeeld RNA fusies). Bij moleculaire diagnostiek, ook wel DNA-onderzoek genoemd, worden de kankercellen onderzocht. Het doel is om in deze kankercellen mutaties of RNA-fusies op te sporen. Zo kan een nog specifiekere beschrijving van de kenmerken van de longkanker gemaakt worden.

Doelgerichte therapie

Als iemand een mutatie heeft, komt deze persoon misschien in aanmerking voor een behandeling met doelgerichte therapie. Deze doelgerichte therapie bestaat uit een levensverlengende behandeling met tabletten of pillen. Deze behandeling geeft bij een mutatie vaak een beter en langer resultaat dan andere behandelingen. Ook zijn de bijwerkingen meestal minder dan bij andere behandelingen. Lees meer informatie over doelgerichte therapie.

Wat is de PD-L1-test?

Een andere onderzoekstechniek is het testen van de kankercellen op PD-L1. Deze test wordt gedaan om te kunnen inschatten of iemand immuuntherapie kan krijgen. Met de test wordt de PD-L1-status van de tumor bepaald. De uitkomst wordt ingedeeld in een percentage PD-L1 die op de kankercellen aanwezig is. Hoe hoger het percentage PD-L1, hoe groter de kans dat immuuntherapie werkt bij iemand met longkanker.

Immuuntherapie

Immuuntherapie of immunotherapie is een behandeling voor een deel van de patiënten met niet-kleincellige longkanker met gevorderde of uitgezaaide longkanker. Immuuntherapie richt zich op het versterken van het eigen afweersysteem. Lees meer informatie over immuuntherapie.

Wacht op de uitslag van het weefselonderzoek voordat er gestart wordt met de behandeling!

Het is belangrijk dat patiënten met longkanker verschillende onderzoeken krijgen om te bepalen welke vorm van longkanker de patiënt heeft. Wacht op de uitslagen van deze onderzoeken. Wachten op de uitslag betekent namelijk dat de beste behandeling kan worden gekozen. Het geeft iemand met longkanker de beste kans op een langer leven met longkanker, maar ook op een betere kwaliteit van leven tijdens die periode.

De uitslagen zijn meestal binnen twee tot drie weken bekend. Daarna kan de patiënt samen met de arts bepalen welke behandeling het beste bij de vorm van longkanker past.

Let op: Wanneer de kanker heel agressief is en het niet mogelijk is om twee tot drie weken te wachten, dan wordt in overleg met de patiënt meteen een behandeling gestart.

Is bij jou al weefselonderzoek gedaan? Vraag het je arts!

VIDEO - Waarom is weefselonderzoek belangrijk?

Marloes, zelf patiënt met longkanker legt in deze video uit waarom weefselonderzoek zo belangrijk is.

Met jouw hulp kunnen we mensen met longkanker blijven helpen Steun ons en doneer nu!