Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Vandaag vraagt men in de hele wereld extra aandacht voor mensen met kanker en hun familie en vrienden. Op deze dag is, of beter gezegd was, het ook de verjaardag van John Franke, patiënt met longkanker. Bij John, werd net als bij ruim 60% van de mensen met longkanker, dit ontdekt toen het al uitgezaaid was. John werd niet meer beter en overleed in maart 2023.

Longkanker wordt vaak te laat ontdekt, doordat er geen zenuwuiteinden in de longen zitten. Dat betekent dat mensen pas als de longkanker er al langer zit klachten krijgen waarmee ze naar de huisarts gaan. Als de longkanker in een vroeg stadium wordt gevonden, dan is dat vaak doordat er een scan wordt gemaakt in het ziekenhuis voor een andere reden. Bijvoorbeeld omdat iemand problemen aan het hart heeft of een ongeluk heeft gehad.

Daarom is het grootste cadeau dat John graag nog eens voor zijn verjaardag wil krijgen een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Daar heeft hij zich voor ingezet vanaf het moment dat hij wist dat hij longkanker had tot aan zijn overlijden. Met zijn familie en artsen blijven wij ons inzetten voor vroege opsporing van longkanker. We hopen dat we volgend jaar aan John als cadeau kunnen geven dat de nieuwe minister zal besluiten dat er een bevolkingsonderzoek naar longkanker komt.

Benieuwd naar het verhaal van John? Luister zijn podcastserie De missie van John. Je vindt deze op onze pagina met podcasts. Of luister meteen:Deel via

Lees verder...

  1. 2 februari 2024 Nieuw boekje immuuntherapie bij longkanker
    Lees verder
  2. 31 januari 2024 Activiteiten rond Wereldkankerdag
    Lees verder
  3. 25 januari 2024 Open dag inloophuizen 2-4 februari
    Lees verder