Longkanker is een van de meest voorkomende kankers. Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in het longweefsel of de luchtpijpvertakkingen. Tijdens de live uitzending ‘App de Expert’, in het Catharina Ziekenhuis, kwamen veel vragen binnen voor longartsen dr. Ben van den Borne en Quincy de Waard. Immuuntherapie, een chronische ziekte en natuurlijk de invloed van roken kwamen aan bod.



Bekijk de uitzending hier terug ->>

Dr. Ben van den Borne: “2300 nieuwe patiënten alleen al in Brabant. We boeken nog altijd vooruitgang maar het is en blijft slecht nieuws. Het blijft een van de dodelijkste vormen van kanker.” Dat roken en longkanker vaak in een adem worden genoemd, bleek ook uit de vragen van de kijkers. “Roken is een van de grootste factoren die longkanker veroorzaakt. Stoppen heeft altijd zin en recent onderzoek laat zelfs zien dat ‘rokerslongen’ tegen alle verwachtingen in beter herstellen dan verwacht. Het is nooit te laat dus ik kan het niet vaak genoeg zeggen; stop met roken”, aldus De Waard.

Voorzichtig positief


Veel vragen kwamen er ook binnen over de immuuntherapie behandeling. Er worden de laatste jaren goede resultaten bereikt met deze redelijk nieuwe behandeling. De heilige graal wil dr. Van den Borne het nog niet noemen. “De resultaten van immuuntherapie zien er veelbelovend uit. Als specialist wil je het liefst iedereen beter maken. Sommige patiënten hebben er weken en maanden profijt en sommige leven jaren langer. We kunnen hier nog niet exact de vinger op leggen. Het is fijn dat we met deze behandeling patiënten iets kunnen bieden”, aldus Van den Borne.

Wil je meer weten over immuuntherapie? Bekijk onze pagina met vragen en antwoorden over immuuntherapie ->>


Bloedonderzoek


Verwachten de specialisten dat longkanker ooit een chronische ziekte wordt? “De vraag is ‘wat is een chronische ziekte’? Het aantal mensen dat door alle nieuwe behandelingen langer leeft, is substantieel verbeterd en dat is wel degelijk winst. Een chronische ziekte, dat duurt nog jaren, maar we maken grote stappen. Ik verwacht eerder dat we longkanker in een vroeger stadium gaan detecteren. Misschien wel in het bloed. Hoe sneller we kunnen beginnen met behandelen, des te beter kunnen we de kanker in toom houden. Daar verwacht ik dat de winst zit”, aldus dr. Van den Borne.

Deel via

Lees verder...

  1. 4 februari 2020 Wereldkankerdag: programma ‘Over mijn lijk’ laat zien en voelen wat kanker écht met je doet
    Lees verder
  2. 3 februari 2020 Cijfers over kanker 2019: huidkanker komt steeds vaker voor, longkanker veroorzaakt meeste sterfte
    Lees verder
  3. 3 februari 2020 Vragen over longkanker en immuuntherapie? App de Expert op Wereldkankerdag 2020 tijdens de live-uitzending
    Lees verder