Nijmeegse onderzoekers gaan T-cellen volgen bij patiënten met een vroeg stadium van longkanker, tijdens immunotherapie die deze patiënten zullen krijgen voorafgaand aan een operatie. Na de operatie kunnen ze met een speciale scanner de T-cellen in de verwijderde tumor in meer detail bekijken. Dat gaat veel waardevolle informatie opleveren over het effect van immunotherapie op de afweerreactie tegen kanker, verwachten nucleair geneeskundige dr. Erik Aarntzen en longarts dr. Berber Piet (Radboudumc, Nijmegen).

"De studie is opgezet in nauwe samenwerking met de patiëntenvereniging Longkanker Nederland. Dat was bijzonder constructief", vindt Aarntzen. “We hebben het plan van de studie met hen besproken, en hen voorgelegd dat het voor de patiënten een intensieve studie is. Ze krijgen een extra behandeling met mogelijke bijwerkingen, extra voorlichting, extra scans waarvoor ze vaker moeten komen.

De samenwerking geeft een enorme boost aan het onderzoek, daardoor is de studie ook veel haalbaarder. We hebben de patiënteninformatie met hen afgestemd. Ook is er een oefensessie samen met Longkanker Nederland gedaan
om te controleren of de informatievoorziening goed gaat. Op hun aanraden hebben we ook gezorgd voor één vast aanspreekpunt.”

Lees het hele artikel over de Donan studie >>


Bron: Oncologie.nu. Dit is de website van Oncologie Up-to-date en Immunoncologie.nl, twee medisch wetenschappelijk nieuwsbladen.
Foto uit Oncologie.nu: Erik Aarntzen en Berber Piet (foto ©Duncan de Fey)

Aarntzen Piet 510x270pixels original

Deel via

Lees verder...

  1. 10 mei 2019 Mike Tomale schreef boek over ellende van longkanker
    Lees verder
  2. 6 mei 2019 Gezocht: sponsoring voor 100 sport T-shirts voor patiëntenorganisatie Longkanker Nederland
    Lees verder
  3. 3 mei 2019 Bijeenkomst voor patiënten met longkanker en hun familie op vrijdag 17 mei
    Lees verder