Mijn naam is Frank Slaats. In augustus 2020 is bij mij longkanker met de ALK-translocatie geconstateerd. In diezelfde periode raakte ik ook mijn baan kwijt. Dat ik mijn baan kwijt zou raken wist ik al een jaar van te voren, maar door "toeval" viel het krijgen van kanker en het verliezen van mijn baan op ongeveer hetzelfde moment.

In september 2020 raakte ik mijn stem kwijt en kon alleen praten met een piepstemmetje. In maart 2021 ben ik overgestapt naar een ander medicijn door uitzaaiingen in mijn hersenen en dat hielp enorm. Voor mijn stem ben ik doorgestuurd naar een KNO arts in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Na een consult bleek dat mijn linker stemband niet meedeed en daarom raadde de arts mij logopedie aan. Na een paar maanden logopedie en waarschijnlijk mede door de nieuwe medicijnen heb ik mijn stem weer terug!

In juli 2021 bleek dat ik naast ALK ook nog Kahler heb. Voor Kahler krijg ik nu ook doelgerichte therapie. ALK en Kahler zijn namelijk beide "translocaties" maar er blijkt geen relatie te liggen.
Ik word in het MUMC (Maastricht) behandeld voor ALK en voor Kahler in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De twee ziekenhuizen werken goed samen. Ook wordt af en toe advies gevraagd aan het UMC Groningen.

Voor 2020 was ik bijna nooit ziek en had ik nog nooit in het ziekenhuis gelegen.... Het afgelopen jaar heb ik veel geleerd van het ziekenhuis. Ook dat je zelf de regie moet nemen als je denkt dat het beter kan. Ondanks de ALK en Kahler voel ik me erg goed. Ik ben hard aan het klussen en tennis regelmatig. Ik merk alleen dat ik wat vaker even rust moet nemen.

Ik wil me graag nuttig maken en meer doen dan klussen en tennissen. Daarom volg ik alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van medicijnen en wetenschappelijk onderzoek naar longkanker op de voet. Voor dit thema wil ik me dan ook graag inzetten als lid van het Patiëntenpanel van Longkanker Nederland. En mijn ervaringen over de zorg delen waar ik denk dat dit beter kan.
Ook weet ik goed hoe ik moet opkomen voor andere mensen. Ik heb namelijk tien jaar in de OR gezeten toen ik nog bij Philips/NXP werkte als business/data analist. Ik kan me goed inleven in hoe mensen in een bepaald proces zitten.

We heten Frank van harte welkom in ons Patiëntenpanel. Wij zijn blij dat hij ons panel komt versterken.

Frank Slaats is dinsdag 5 april 2022 overleden. Lees het In memoriam.Deel via

Lees verder...

  1. 7 november 2021 Waarom is weefselonderzoek belangrijk?
    Lees verder
  2. 4 november 2021 Nieuwe website voor patiënten en naasten Palliatieve zorg
    Lees verder
  3. 3 november 2021 Jaarbijeenkomst longkanker 6 november alleen via livestream te volgen
    Lees verder