Op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie en andere landelijke verenigingen is de digitale keuzehulp voor niet-kleincellige longkanker ontwikkeld door ZorgKeuzeLab. Deze keuzehulp helpt patiënten met niet-kleincellige longkanker bij het begrijpen welke behandelkeuzes er zijn. En zet de voor- en nadelen van elke behandeling op een rij. Patiënten kunnen zich zo voorbereiden op het gesprek met hun behandelaar. Samen beslissen ze welke behandeling het meest geschikt is. De behandelaars van ziekenhuizen kunnen vanaf nu een proefpakket aanvragen.

Keuzehulp longkanker

Wat is het doel van de keuzehulp?

Voor longkankerpatiënten heeft de behandeling een grote impact op de kwaliteit van leven. Wat de beste behandeling is, hangt af van de mogelijkheden en van wat patiënten belangrijk vinden. De keuzehulp bevat informatie over alle vormen en stadia van niet-kleincellige longkanker, aan de hand van de nieuwste behandelrichtlijnen. De keuzehulp is bedoeld om patiënten met niet-kleincellige longkanker te helpen bij het begrijpen welke behandelkeuzes er zijn.

Informatie in makkelijke taal

De informatie in de keuzehulp wordt duidelijk en in makkelijke taal uitgelegd. De tekst kan ook voorgelezen worden en er zijn afbeeldingen en video’s toegevoegd. Op deze manier kan de patiënt beter begrijpen wat de impact van een behandeling is. En krijgt de patiënt antwoord op de vragen ‘wat moet je ervoor over hebben?’ en ‘wat levert het je op?'. Zodat de patiënt samen met de arts of verpleegkundige een keuze kan maken die past bij de wensen van de patiënt.

Welke behandelingen worden uitgelegd?

De behandelopties die worden uitgelegd in de keuzehulp zijn:

  • Stadium I en II: Opereren of stereotactische bestraling.
  • Stadium III: Opereren al dan niet na voorbehandeling. Chemotherapie en bestraling tegelijk of na elkaar.
  • Stadium IV: Wel of niet starten met een anti-kanker behandeling.

Hoe werkt de keuzehulp voor niet-kleincellige longkanker?

De patiënt heeft een eerste gesprek met de arts in het ziekenhuis. Daar krijgt de patiënt informatie en een formulier mee waarop is aangekruist welk deel van de keuzehulp voor de patiënt van toepassing is. De patiënt kan dan thuis met een familielid, de digitale keuzehulp bekijken en lezen wat longkanker is en welke onderzoeken en behandelingen er mogelijk zijn. Ook worden vragen gesteld over wat belangrijk is voor de patiënt en welke behandelvoorkeur de patiënt op dat moment heeft. Na het invullen van deze informatie komt er een samenvattingsblad in beeld. Deze samenvatting kan de patiënt meenemen naar het gesprek met de arts of verpleegkundige in het ziekenhuis. Samen nemen ze de vragen en voor- en nadelen nog een keer door. En wordt de beslissing gemaakt.

Keuzehulp uitleg

Proefpakket aanvragen (voor behandelaars)

De keuzehulp is klaar. Longkanker Nederland heeft de wens dat behandelaars van alle ziekenhuizen in Nederland deze keuzehulp gaan gebruiken. Behandelaars kunnen een proefpakket aanvragen.

Keuzehulp voor kleincellige longkanker

Longkanker Nederland hoopt dat er ook een versie wordt gemaakt voor kleincellige longkanker. En dat de informatie over kansen op overleving, levensverlenging en bijwerkingen meer op maat worden toegevoegd. Dan zou een patiënt kunnen selecteren op leeftijd, geslacht en soort behandeling en hoe daarbij de gemiddelde uitkomsten in de ziekenhuizen zijn.

Initiatiefnemers keuzehulp

De keuzehulp voor niet-kleincellige longkanker is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie en is gebouwd door ZorgKeuzeLab. Longkanker Nederland, Nederlandse vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, Nederlandse Vereniging voor Longchirurgie en Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van de keuzehulp. Longkanker Nederland was lid van de werkgroep en heeft gezorgd dat onderdelen werden getest door patiënten. De keuzehulp is financieel mogelijk gemaakt via SKMS gelden.



Deel via

Lees verder...

  1. 21 december 2021 Beperkte bereikbaarheid rondom de feestdagen
    Lees verder
  2. 20 december 2021 GEZOCHT: Deelnemers voor het COMMON onderzoek
    Lees verder
  3. 16 december 2021 Gesprekskaart en Gesprekswijzer voor mensen met ongeneeslijke kanker
    Lees verder