Dinsdag 16 februari 2021 is Ingrid van Berkel overleden. Ze leefde 11 jaar met longkanker en behoorde tot de allereerste leden van ons Patiëntenpanel.

H77 A4727b def

Ingrid wilde alles uit het leven halen en vooral doen wat ze nog wel kon. Ze kreeg als een van de eerste patiënten met longkanker in Nederland, de mogelijkheid om immuuntherapie thuis te krijgen. Hierover was ze zo tevreden dat ze meewerkte aan een aantal nieuwsitems voor televisie hierover. Daarin was ze met infuuspaal en al te zien achter haar computer. “Zo fijn om gewoon door te kunnen werken”. Ingrid had een eigen bedrijf in verkeerseducatie voor scholen. Ze heeft zo lang mogelijk doorgewerkt.

In april 2020 kreeg Ingrid corona. Wonder boven wonder, hoefde ze niet aan de beademing en overleefde dit. Wel had de corona een flinke impact op haar conditie, maar ze bleef zo goed en zo kwaad als dat ging leuke dingen doen.

In april 2019 werkte Ingrid mee aan een item voor Nieuwsuur over de ontzettend moeilijke keuze tot wanneer je door blijft gaan met behandelingen. Een dilemma wat 1,5 jaar later heel concreet voor haar werd toen de enige mogelijkheid die ze nog had, chemotherapie was. Ook daar heeft ze nog voor gekozen, omdat ze zo ontzettend graag nog wilde blijven leven.

Ingrid was een gepassioneerde vrouw. Een van haar grootste passies was schaatsen. Hoe mooi was het dat zij nog een aantal dagen voor haar overlijden, op het ijs heeft kunnen zijn. Dit keer niet op schaatsen, maar voortgetrokken op een slee, heeft zij enorm genoten.

Ingrid had de volgende lijfspreuk: ‘Leven is meervoud van lef’

We zullen vaak terugdenken aan de mooie herinneringen en wensen haar man Pieter, de kinderen en andere familie, kennissen en vrienden heel veel sterkte.

Longkanker NederlandDeel via

Lees verder...

  1. 19 februari 2021 Scholing voor zorgverleners over longkanker (geaccrediteerd)
    Lees verder
  2. 18 februari 2021 Waarom de uitleg over de mogelijkheid van een roesje bij een bronchoscopie zo belangrijk is!
    Lees verder
  3. 17 februari 2021 Witboek over inzet waaier palliatieve zorg beschikbaar
    Lees verder