Wanneer iemand uit jouw omgeving longkanker heeft, komt er heel veel op je af. De zorg, vragen over welke behandeling kies je wel of niet? Of welke informatie kan ik waar vinden? Hoe kan ik er zo goed mogelijk zijn voor de persoon met longkanker? Maar ook komen er vragen die gaan over jou op je af.

Iemand dicht bij je met kanker, hoe is of was dat voor jou?

Voor en over naasten wordt gelukkig steeds meer bekend. Zo is er door NFK een peiling gedaan waar 3.171 naasten van een kankerpatiënt aan meededen. Bij 10% ging het om een naaste met longkanker. Uit deze peiling blijkt dat ruim de helft (55%) van de naasten zijn of haar leven helemaal aanpast, aan dat van hun naaste met kanker. Hoewel bijna alle naasten het fijn vinden om er voor hun dierbare te zijn, is de meerderheid ook bang om hun naaste te verliezen, voelt driekwart zich machteloos en twee van de drie mensen houdt zich sterker dan dat ze is. Daarnaast geven bijna alle naasten aan zelf ook iets nodig te hebben. Lees hier meer over de peiling.

“Ik miste begrip voor de impact van kanker voor mij als partner, van familie, artsen en omgeving. Ik heb me erg alleen gevoeld in mijn verdriet.’

Samen in een hart

Informatie voor naasten

Speciaal voor familie en vrienden van mensen met longkanker maakte Longkanker Nederland informatie. Zo is er een boekje en er is een podcastserie.

Longkanker heb je niet alleen.Deel via

Lees verder...

  1. 29 mei 2023 Leestip: De hand die niet loslaat (Lennie de Man)
    Lees verder
  2. 26 mei 2023 Wat heeft Longkanker Nederland in 2022 gedaan en bereikt?
    Lees verder
  3. 25 mei 2023 IMAGIO-project werkt aan vroegtijdige opsporing en behandeling van longkanker
    Lees verder