Joost Verhoeff, oncologisch radiotherapeut en onderzoeker, ontving Longkanker Nederland in het UMC Utrecht (UMCU). Na een interessante presentatie over het ontstaan van radiotherapie, mochten we een bezoekje brengen aan de MR-Linac en de bouwer hiervan.

MR Linac Jan Kok, bouwer van de allereerste MR-Linac met vertegenwoordigers van Longkanker Nederland bij de MR-Linac

Wat is de MR-Linac?

De MR-Linac is MRI-scanner met een ingebouwde radiotherapie versneller. Door het combineren van een MRI apparaat met bestralen, kan een tumor beter in beeld worden gebracht tijdens de bestraling. Daardoor kan de bestraling veel nauwkeuriger op de plek van de tumor komen. Zeker als een tumor in een long zit, is dit een voordeel. Normaal is het lastige van bestralen van een tumor in de long dat deze beweegt doordat de patiënt ademt. De MR-Linac zorgt dat de bestraling makkelijker op de goede plek komt en daardoor minder gezond weefsel beschadigt.

Wordt de MR-Linac ook gebruikt voor mensen met longkanker?

Op dit moment wordt de MR-Linac ingezet bij stadium 1 en 2 longkanker, met name wanneer de tumor tegen het gebied tussen de longen aan ligt, het mediastinum. Binnenkort is het ook mogelijk om patiënten met stadium 3 te behandelen op de MR-Linac. Patiënten met longkanker kunnen voor deze behandeling terecht in het UMC Utrecht en in het Amsterdam UMC. De andere centra in Nederland zullen de komende jaren volgen.

Vraag jouw behandelaar of je in aanmerking komt voor deze behandeling. Dit hangt af van een aantal factoren, zoals jouw algehele conditie, het soort kanker, de locatie van de tumor en het stadium van de ziekte.

Uitvinding van het UMCU

De MR-Linac is een uitvinding van het UMCU. In dit ziekenhuis staan drie van deze apparaten. In Nederland hebben ook het Antoni van Leeuwenhoek, RadiotherapieGroep locatie Deventer en het Radboudumc een MR-Linac. Radiotherapeutisch Instituut Friesland krijgt er op korte termijn ook een. Over heel de wereld zijn inmiddels een kleine 100 ziekenhuizen die een Utrechtse MR-Linac hebben gekocht.

Geweldig om te zien dat in een kleine ruimte in het UMCU de MR-Linac is uitgevonden en gebouwd. Het was een grote eer om de bouwer Jan Kok te mogen ontmoeten. Het is heel indrukwekkend om het apparaat te zien en te horen hoe het is gelukt met maar weinig mensen en middelen om de MR-Linac te ontwikkelen. Nieuwe MR-Linacs worden niet meer met de hand gebouwd, maar de partijen Elekta en Philips maken en verkopen deze tegenwoordig onder de naam Unity.

Meer weten over bestraling met behulp van een MR-Linac? Bekijk deze video:Deel via

Lees verder...

  1. 21 november 2021 Longkanker? Stel belangrijke vragen
    Lees verder
  2. 20 november 2021 Campagne: “Longkanker wacht niet”
    Lees verder
  3. 19 november 2021 Tussenstand collecte voor Longkanker Nederland
    Lees verder