De afstudeerfilm ‘Als skiën dansen wordt’ van de Deurnese Carel van Goch is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het werd geschreven door zijn moeder Helma. Net als de hoofdpersoon in zijn film streed ook zij tegen longkanker. Carel: ,,Het is heel heftig, maar ik vind dat het verhaal verteld moet worden.”

Het is nu drie en een half jaar geleden dat Carel van Goch (22) uit Deurne zijn moeder Helma verloor. 52 jaar was ze toen de longkanker het won van haar optimisme en kracht.

Niemand had het aan zien komen, vertelt Carel. ,,Ze had last van haar heup. Eerst dachten ze dat ze een hernia had, maar het bleek longkanker. In een heel ver stadium. Het was al veel te laat.”

Er valt een stilte in de keuken. ,,Het was een schok. Heel heftig. Maar toch ging ons hele gezin mee in de kracht van mijn moeder. Ze wilde genieten van de tijd die we nog wél hadden. Dus zijn we nog mooie reizen gaan maken. Naar Kreta bijvoorbeeld. Ook is ze samen met mijn pa nog naar Fiss in Oostenrijk geweest.”

Het gaat niet makkelijk zijn

Precies over die reis gaat het verhaal dat Helma later opschreef en waar Carel door geïnspireerd raakte. ,,Ze schreef tijdens haar ziekte heel veel verhalen op, zodat we dat als herinnering hadden als ze er niet meer zou zijn. In het verhaal over Fiss zag ik meteen een film.”

Lees hier het hele artikel in het ED->>

Over de film 'Als Skiën dansen wordt'

Ongeneeslijk zieke Eva wil bewijzen dat ze ondanks haar broze botten nog kan skiën, maar daarvoor moet ze haar angst voor wat komen gaat overwinnen.

'Als Skiën dansen wordt' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, geschreven door Helma van Goch, de moeder van filmmaker Carel. Net als Eva heeft zij gestreden tegen longkanker en heeft ze om moeten leren gaan met de wetenschap dat ze ongeneselijk ziek was. Tijdens haar ziekteperiode heeft ze veel geschreven, zo ook dit verhaal over haar laatste echte wintersportvakantie in Fiss.

Het idee voor de film is dan ook ontstaan aan de hand van de prachtige manier waarop zij over haar ziekte, haar omgang met de ziekte, en het geluk dat ze ondanks alles wist te vinden, heeft omschreven.

Motivatie

Carel: “Ik ga deze film maken uit bewondering voor de manier waarop mijn moeder is omgegaan met haar ziekte. Tijdens haar ziekteperiode heeft ze enorme moed en wilskracht getoond, heeft ze zich zeer sterk gehouden en is ze altijd positief gebleven.

Omgaan met een ongeneeslijke ziekte is zowel voor de patiënt als de naaste omgeving niet makkelijk. In de film komt dit onderwerp uitgebreid aan bod. Met de film wil ik dit onderwerp toegankelijk en bespreekbaar maken voor een groot publiek.”

Crowdfundingsactie om film mogelijk te maken

Longkanker Nederland steunt de verfilming van ‘Als Skiën dansen wordt’. Het gaat niet alleen over iemand die longkanker heeft maar ook over het omgaan met deze ziekte. Wat dit betekent voor de patiënt en de naasten. We geven graag aandacht aan dit project via onze website en sociale media kanalen.

Het budget om de film te maken is nog niet rond. Daarom is Carel een crowdfundingsactie gestart om geld hiervoor op te halen. Hij heeft al meer dan 50% van het bedrag binnen. Wil je hem ook steunen? Met jouw bijdrage is het mogelijk om met deze film aandacht te geven aan de ziekte longkanker en het dagelijkse gevecht dat patiënten, vrienden en familie leveren in het omgaan hiermee. Steun dit project en draag met je donatie bij aan de vertelling van een verhaal over moed, doorzettingskracht en hoop!

Ga hier naar de crowdfundingpagina voor meer informatie of om te doneren->>



Deel via

Lees verder...

  1. 17 maart 2020 Coronavirus en longkanker: lees de vragen en antwoorden
    Lees verder
  2. 9 maart 2020 Oproep: doe mee met #terugvraagdag
    Lees verder
  3. 9 maart 2020 Patiënt met zeldzame kanker is slechter af
    Lees verder