Het coronavirus heeft veel invloed op ieders leven nu. En de zorg hierover bij mensen met longkanker is groot. We krijgen allerlei vragen binnen over dit virus via onze besloten Facebookgroepen en in de rubriek Vraag het de arts. Zoals: Lopen patiënten met longkanker meer risico om besmet te worden? Gelden er extra maatregelen voor deze mensen? Lees hieronder de vragen en antwoorden.

Loop je als patiënt met longkanker meer risico om het coronavirus te krijgen?

De kans om corona (COVID-19) te krijgen is niet groter als je longkanker hebt. Het risico is vergelijkbaar met andere mensen. Wel is het belangrijk dat je probeert te voorkomen dat je het virus krijgt. Volg daarom de regels van het RIVM extra goed op. Lees hier meer over de hygiënemaatregelen.

Waarom is het extra belangrijk om besmetting te voorkomen als je longkanker hebt?

Dit coronavirus verzwakt onder meer de longen. Doordat je longen door de longkanker mogelijk minder goed werken, kan dit het herstel van corona moeilijker maken. Om dit risico te voorkomen is het extra belangrijk om te proberen besmetting te voorkomen. Dat kan je doen door de RIVM-adviezen goed op te volgen.

Wat zijn de maatregelen om besmetting met het coronavirus tegen te gaan?

Het RIVM zegt: blijf zoveel mogelijk thuis. Mijd sociale contacten. Als het niet anders kan, zorg dan dat je altijd 1,5 tot 2 meter afstand houdt van andere mensen. Zorg ook thuis voor goede hygiënemaatregelen: goed je handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en die na gebruik weggooien. Laat je boodschappen het liefst thuis brengen, werk thuis, blijf bewegen, etc.

Wat moet ik doen als ik mij ziek voel?

Neem bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts telefonisch contact op met je huisarts of je behandelend arts. Zij kunnen dan verder onderzoeken of je misschien bent besmet met COVID-19. Als je andere klachten hebt, bijvoorbeeld door je (behandeling tegen) longkanker, neem dan contact op met je behandelend arts. Stel dit niet uit omdat je bang bent dat zij te druk zijn. Dat kan je gezondheid onnodig schaden. Het blijft belangrijk dat je gewoon contact opneemt met je ziekenhuis of huisarts bij klachten rond longkanker. Artsen en ziekenhuizen vragen je dat te blijven doen.

Hoe zeker is het dat als je longkanker hebt en corona krijgt, je daarvan ernstiger ziek wordt?

Het is nog niet goed te voorspellen wie ziek wordt na besmetting. Er zijn zieke mensen hersteld van corona, maar ook kerngezonde mensen aan de ziekte overleden. Als je hoort bij de doelgroep kwetsbare mensen is er meer kans om ernstiger ziek te worden. Ook patiënten met longkanker, en met name mensen die chemotherapie of immuuntherapie krijgen, horen bij de kwetsbare mensen. Net als (oudere) mensen met een slechtere conditie of mensen met diabetes of andere ziekten. Als je bij deze groep hoort en ziek wordt, zal je getest worden op corona.

Ik heb longkanker en maak me zorgen. Bij wie kan ik terecht voor meer informatie?

Als je vragen of zorgen hebt over je behandeling, kun je het beste bij je eigen behandelend arts terecht. Die kent jouw situatie en gezondheid het beste. Hij of zij kan het beste antwoord geven op je vragen over wat corona (COVID-19) betekent voor jouw specifieke situatie en behandeling.

Is het uitstellen of wijzigen van mijn behandeling niet erg?

Specialisten hebben sommige kankerbehandelingen aangepast. Sommige behandelingen worden uitgesteld, of vinden minder vaak plaats, of de dosis wordt verlaagd of je krijgt een ander middel. Door zo'n verandering in je behandeltraject zorgt je arts dat je behandeling tegen kanker en ook de bescherming tegen COVID-19, zo optimaal mogelijk is. Per patiënt wordt gekeken wat de beste behandeling op dit moment voor jou is. Heb je hier toch vragen of zorgen over, zeg het dan tegen je behandelend arts. Die legt jou uit hoe het zit in jouw situatie.

Webinar

Op donderdag 2 april was er een webinar met informatie over corona en kanker. In dit webinar leggen specialisten uit welke maatregelen ze nemen om mensen met kanker te beschermen tegen het coronavirus. Bekijk het webinar: 'Welke gevolgen heeft het coronavirus op mijn kankerbehandeling?'

Meer informatie?

Op de website van het RIVM vind je actuele informatie over het coronavirus. Of lees de lijst met vragen en antwoorden. Informatie vind je ook op de website van de Rijksoverheid. Of bel met het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur).

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 9 april 2020.

We blijven de ontwikkelingen over het coronavirus volgen. Mocht er iets veranderen of nieuwe informatie bijkomen die belangrijk is voor mensen met longkanker, dan passen we dit bericht aan.Deel via

Lees verder...

  1. 9 maart 2020 Oproep: doe mee met #terugvraagdag
    Lees verder
  2. 9 maart 2020 Patiënt met zeldzame kanker is slechter af
    Lees verder
  3. 7 maart 2020 SLOTcolumn Telegraaf redacteur Marjolein Hurkmans: ’Ik wil niet alleen maar bezig zijn met kanker’
    Lees verder