Heb je een vraag over longkanker, jouw diagnose, onderzoeken of behandeling? Of een andere vraag over longkanker? Stel online jouw vraag aan de arts via de rubriek ‘Vraag het de arts’ op onze website. Naast longartsen, longchirurg en radiotherapeut, beantwoordt sinds vandaag ook longpatholoog Danielle Cohen jouw vragen over het weefselonderzoek.

Wie is Danielle Cohen?

Danielle is sinds 2018 longpatholoog in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden.

“Dagelijks zie ik onder de microscoop de cellen die longkanker veroorzaken en stel ik de diagnose longkanker. Ook zoek ik samen met ons team van moleculair biologen naar mutaties die de tumor doen groeien en die soms behandelbaar zijn. Deze ‘achilleshiel’ van de tumor kunnen we zo steeds vaker, maar helaas nog lang niet altijd vinden.

Ik kan me goed voorstellen dat patiënten vragen hebben over hun diagnose, het pathologieverslag, of de mutaties die in hun tumor zijn aangetoond. Patiënten zien vrijwel nooit een patholoog tijdens hun ziekteproces. Ik vind het belangrijk dat mensen via deze rubriek ook een vraag aan de patholoog kunnen stellen.”

Wat doet een patholoog?

In het ziekenhuis krijg je allerlei onderzoeken om te kijken welke vorm van longkanker je hebt. Dat is belangrijk om te weten omdat de behandeling per soort kan verschillen. Zo wordt er ook een stukje weefsel (biopt) afgenomen. Dat weefsel wordt onderzocht door een patholoog. De patholoog test of je bijvoorbeeld in aanmerking komt voor immuuntherapie. Ook kijkt de patholoog of je een vorm van longkanker (mutatie of translocatie) hebt waarbij de behandeling uit tabletten bestaat. Dit is doelgerichte therapie.

Vragen over longkanker? Vraag het de arts!

Stel jouw vraag->>Deel via

Lees verder...

  1. 27 december 2019 Korte film (17 min.): Zo schoon mogelijk dood gaan
    Lees verder
  2. 22 december 2019 Gevoelens door het moeilijk eten, gesprekshulp voor patiënten en naasten nu beschikbaar
    Lees verder
  3. 20 december 2019 Beperkte bereikbaarheid rondom de feestdagen
    Lees verder