IKNL heeft de Nederlandse Kankeratlas ontwikkeld. Hierin kun je per regio zien hoe vaak bepaalde kankersoorten voorkomen. In de kankeratlas kun je ook zoeken naar longkanker.

Meer kans op longkanker in rode gebieden?

Nee, in de Kankeratlas wordt niet het risico op kanker weergegeven, maar hoe vaak een bepaalde kankersoort voorkomt in een bepaald gebied.

Dat een bepaalde kankersoort ergens vaker voorkomt kan komen door verschillen in leefstijl, zoals roken, maar ook bijvoorbeeld of er in een bepaalde regio luchtvervuiling is of minder toegang tot gezondheidszorg.

Kankeratlas

Veel variatie in longkanker

Voor longkanker zijn er veel regionale verschillen te zien. Wat opvalt is dat in bijna alle grote steden verschillen te zien zijn per wijk. Het lijkt erop dat dit vooral komt door verschillen in hoeveel mensen in het verleden hebben gerookt.

Uit wetenschappelijk onderzoek weten we, dat zo’n 80% van de longkankerdiagnoses veroorzaakt wordt door roken, zo’n 10% door luchtverontreiniging door bijvoorbeeld verkeer, houtstook en radon en van de andere 10% zijn de factoren nog onbekend.

Waarom is deze informatie belangrijk?

We weten dat in Nederland het aantal nieuwe kankerdiagnoses de komende tien jaar flink stijgt. Dit komt bijvoorbeeld omdat mensen steeds ouder worden, maar ook door leefstijl. De Nederlandse Kankeratlas kan gemeentes, zorgorganisaties en burgers helpen om na te denken over maatregelen die helpen om kanker te voorkomen.

Meer informatie vind je op de website van IKNL.Deel via

Lees verder...

  1. 16 januari 2023 zaterdag 4 februari bijeenkomst longkanker - Centrum voor leven met en na kanker Huis aan 't water
    Lees verder
  2. 10 januari 2023 Financiële tegemoetkoming longkanker door asbest
    Lees verder
  3. 3 januari 2023 Video over de longkanker 'reis' van Yvian
    Lees verder