Niels Harthoorn rookt niet. Toch kreeg de student van de Universiteit Twente op zijn 20e longkanker. Via het White Ribbon Project begint hij in Nederland een actie om misverstanden rond de ziekte weg te nemen. „Niemand verdient dit.”

Het witte lintje staat voor aandacht vragen voor longkanker. Niels, lid van ons Patiëntenpanel, wil met het White Ribbon Project het juiste verhaal over longkanker vertellen. Lees het artikel dat hierover in de Tubantia verscheen:

De UT-er technische bedrijfskunde is de eerste Nederlander die van White Ribbon het zogeheten witte lint heeft ontvangen. Dat is een object van hout, vormgegeven als wit lint, dat hem toekomt als jonge longkankerpatiënt die bereid is zijn persoonlijke verhaal te delen met de wereld. Niels kreeg het lint van een lotgenoot uit de Verenigde Staten. Om het stigma rond de ziekte te bestrijden, legt hij uit.

‘Het juiste verhaal over longkanker’

De diagnose krijgen, was voor de UT-student een grote schok in 2019. Maar enkele reacties die daarop volgden, waren eveneens ingrijpend. Niels realiseert zich dat er veel onwetendheid is over de ziekte. Met name over het ontstaan ervan. Volgens Longkanker Nederland wordt 85 procent van de gevallen van longkanker veroorzaakt door roken. „Veel mensen denken dat je de ziekte per definitie komt van de sigaret. Aan mij werd gevraagd: Maar jij rookt toch niet?

Dat vond ik een vreemde vraag. Ook aan rokers trouwens. Die hebben er, net als ik, niet om gevraagd om dit te krijgen. Om misverstanden over longkanker te verminderen, heb ik dit lint aanvaard van een patiënte uit Amerika waarmee ik via internet in contact kwam. Mijn opdracht is het lint te dupliceren en aan zoveel mogelijk landgenoten exemplaren te overhandigen. Mensen die zich ook inzetten voor het juiste verhaal over longkanker.”

White Ribbon Project

In mei begint Niels Harthoorn samen met mede-patiënten, longartsen en studenten van de TU Delft een fiets- en wandelevenement om witte linten overal in het land uit te delen. Vertrekpunt is Zeeland, waar Niels ouders wonen. Via Den Bosch, Enschede, Groningen, en de Afsluitdijk gaat het richting Maastricht.

De omtrekkende beweging, de krul van een lint volgend, houdt onder meer halt in Enschede bij ziekenhuis MST en in Almelo en Hengelo bij ZGT. Daar willen Niels en de andere deelnemers witte linten uitdelen aan patiënten, naasten, nabestaanden en zorgmedewerkers die zich inzetten voor bekendheid en bewustzijn van longkanker. Niels zelf staat onder behandeling bij het Erasmus UMC in Rotterdam.

Lees het hele artikel op de website van Tubantia.

Bron: Tubantia

Niels witte lintje


Deel via

Lees verder...

  1. 22 maart 2021 Vrijdag 26 maart: eerste Europese ROS1 webinar
    Lees verder
  2. 18 maart 2021 Vragen over longkanker? Vraag het de arts
    Lees verder
  3. 15 maart 2021 Leestip: Tussenland. Over leven met de dood in je schoenen
    Lees verder