Vandaag verscheen er in de Volkskrant een artikel over longkankerscreening. Het gaat over een proefbevolkingsonderzoek onder ruim 13 duizend Nederlandse en Belgische mannen, waarvan de resultaten woensdagavond 29 januari zijn gepubliceerd in vakblad The NEJM. Hieruit blijkt dat als zware rokers en ex-rokers regelmatig een CT-scan van hun longen laten maken, tumoren eerder worden opgespoord en de sterfte aan longkanker met een kwart daalt.

Aan het onderzoek is 20 jaar gewerkt, onder leiding van wetenschappers uit Rotterdam en Groningen. Het is uiteindelijk aan de Gezondheidsraad om aan de hand van de resultaten te adviseren of een landelijke screening moet worden ingevoerd.

Reactie Longkanker Nederland

Directeur Lidia Barberio: "Om maar meteen op de kop te reageren: ‘Regelmatig screenen verlaagt longkankersterfte bij (ex-)rokers, maar moeten we dat wel doorvoeren?’ Dat is voor ons heel helder: JA.

Op dit moment wordt longkanker meestal pas in een laat stadium ontdekt. Dan is genezing niet meer mogelijk. In Nederland overlijden van alle vormen van kanker de meeste mensen aan longkanker. Een jaarlijkse screening met een CT-scan kan zorgen dat longkanker bij meer mensen al wordt ontdekt in een stadium waarbij genezing nog wel mogelijk is. Dat gunnen wij iedereen. Het is verschrikkelijk welke impact longkanker heeft op gezinnen.

Dat longkanker vaak ontstaat doordat je rookt, maakt niet dat we vinden dat die mensen dan geen recht hebben op vroegtijdige behandeling. Roken is enorm verslavend. Gemiddeld doet iemand er 6 keer over om definitief gestopt te zijn. Stoppen met roken is wel heel belangrijk als je wilt dat je behandeling zo effectief mogelijk is. Daarom vinden wij dat bij een bevolkingsonderzoek naar longkanker ook het aanbieden van een effectief stoppen met roken programma hoort."

Lees het volledige artikel in de Volkskrant ->

Lidia aan het woord in NPO Radio 1 programma Stax&Toine over longkankerscreening

Naast onderzoeker Harry de Koning (Erasmus MC) komt ook Lidia Barberio van Longkanker Nederland in Stax&Toine aan het woord over de longkankerscreening. Je hoort Lidia vanaf minuut 37:40.

Luister het item hier terug ->>Deel via

Lees verder...

  1. 29 januari 2020 Gecentraliseerde zorg voor patiënt met gemuteerd longcarcinoom
    Lees verder
  2. 24 januari 2020 Enquête: Ervaringen van mensen met longkanker in Nederland
    Lees verder
  3. 20 januari 2020 Niels is 21, rookte nooit en kreeg toch longkanker: 'Kan dus gewoon, hè'
    Lees verder