Prof. dr. Jerry Braun wil de behandeling voor longkankerpatiënten de komende jaren verder verbeteren. Hij hoopt dit te realiseren door nieuwe operatietechnieken te implementeren in de kliniek en behandeltrajecten in Nederland waar mogelijk te centraliseren. Braun is sinds 1 januari 2020 hoogleraar Cardiothoracale Chirurgie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Longkanker is de meest dodelijke vorm van kanker in de westerse wereld. “Het is dan ook de lastigste vorm van kanker om te behandelen”, vertelt Braun. De hoogleraar is strijdvaardig om daar verandering in te brengen. Een eerste belangrijke stap daarbij is volgens hem dat centra die longkanker behandelen intensiever moeten samenwerken.

Aantal behandellocaties centraliseren
Nederland telt op dit moment meer dan 40 locaties waar patiënten met longkanker geopereerd kunnen worden. “Niet ieder medisch centrum heeft dezelfde middelen in huis”, vertelt Braun. “Door de spreiding kan de kwaliteit van zorg per locatie sterk verschillen. We kunnen dit oplossen door kennis, kunde en technologische middelen op een aantal vaste plekken te centraliseren.”

Lees verder op Zorgkrant.nl

Ook Longkanker Nederland denkt dat longoperaties in minder ziekenhuizen doen kan zorgen voor meer specialisatie. En dus voordeel voor de patiënt bij herstel en minder complicaties.Deel via

Lees verder...

  1. 21 oktober 2020 Gera de Koning nieuw lid Patiëntenpanel Longkanker Nederland
    Lees verder
  2. 15 oktober 2020 Vragenlijst over impact longkanker en slikken van tabletten of pillen
    Lees verder
  3. 13 oktober 2020 Corona: drie goede vragen als je behandeling, onderzoek of afspraak wordt afgezegd of verplaatst
    Lees verder