Als je ziek bent, wil je misschien van alles over je ziekte weten. Je zoekt bijvoorbeeld naar de behandelingen die mogelijk zijn en wat er dan gedaan wordt. Maar om met die informatie de juiste behandeling te kiezen, dat is best moeilijk.

Welke informatie vinden patiënten belangrijk?

Kiezen gaat makkelijker met 'uitkomst-informatie'. Dat is informatie over de resultaten van een behandeling. Bijvoorbeeld wat de kans is op pijn na een behandeling. De Santeon ziekenhuizen werken aan keuzeinformatie voor patiënten met niet-kleincellig longkanker. Hierin wordt onder andere gebruik gemaakt van een scorekaart. Met deze scorekaart worden verschillende onderdelen van de longkankerzorg inzichtelijk gemaakt. Santeon wilde graag weten of diezelfde data aansluit bij de informatiebehoeften van patiënten.

Uit het onderzoek blijkt dat longkankerpatiënten de uitkomsten die verzameld worden belangrijk vinden voor het maken van behandelkeuzes. En ze willen deze informatie ook graag bespreken met hun zorgverleners. Het meest belangrijk zijn vermoeidheid en de overlevingskans. Maar ook kortademigheid, kwaliteit van leven, pijn en uitzaaiingen.

Uitkomsten Santeon onderzoek Uitkomsten Santeon onderzoek 2

Wat doet Santeon met deze resultaten?

De vervolgstap na dit onderzoek is om te kijken hoe informatie die voor patiënten belangrijk is, het beste kan worden aangeboden aan de patiënt.

Deze resultaten zullen worden gebruikt voor een wetenschappelijk artikel over het gebruik van uitkomstinformatie in de spreekkamer. Voor dit onderzoek zijn ook zorgverleners geïnterviewd. Santeon verwacht dit artikel nog dit jaar te kunnen publiceren.Deel via

Lees verder...

  1. 8 augustus 2023 Word jij lid van het Maastro digitale patiëntenpanel?
    Lees verder
  2. 3 augustus 2023 Digitaal contact met je arts over kanker, wat vind jij?
    Lees verder
  3. 1 augustus 2023 Wereld longkankerdag - Doorleven met longkanker hoef je niet alleen te doen
    Lees verder