Oproepen

Enquête over hoe informatie voor patiënten met longkanker zou moeten zijn

 

Op dit moment zijn wij bezig met een onderzoek naar de informatie en keuzes van de patiënt in de behandeling van niet-kleincellig longkanker.

Een belangrijk onderdeel hiervan is dat de informatie over de ziekte en behandeling wordt gegeven op een manier die het prettigst is voor patiënten.

Een ander onderdeel is dat de keuze voor (het soort) behandeling zoveel mogelijk in overleg met de patiënt wordt gemaakt.

Het doel van dit onderzoek is inzicht krijgen in patiëntvoorkeuren in informatievoorziening en gezamenlijke beslisvorming. Met de uitkomsten van dit onderzoek willen wij de kwaliteit van de patiëntenzorg in de toekomst verbeteren.

Wat wordt er van u verwacht?
Deelname houdt in dat wij u vragen de vragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 10 minuten.

Wilt u verder nog iets weten?
U kunt uw vragen stellen aan het onderzoeksteam: s.abdullah@erasmusmc.nl

Met vriendelijke groet, 

Het onderzoeksteam 

 Drs. S. Abdullah, arts-onderzoeker, s.abdullah@erasmusmc.nl

 

 

Meedoen aan onderzoek: Begeleiding bij zorgen over terugkeer van kanker

Ben je succesvol behandeld voor kanker, maar maak je je zorgen over een mogelijke terugkeer van de ziekte? En zou je het prettig vinden om bij het omgaan met deze zorgen begeleiding te krijgen? Dan is meedoen aan dit onderzoek wellicht iets voor jou. 

Door betere behandelingen en eerdere opsporing is kanker gelukkig voor steeds meer mensen goed te behandelen. Maar ook na een succesvolle behandeling blijven er soms zorgen over de mogelijke terugkeer van de ziekte. Nadenken over een gezondere leefstijl kan helpend zijn. Maar als je je veel zorgen maakt kan dat een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven. Het Helen Dowling Instituut (HDI) biedt online begeleiding om te helpen met deze zorgen om te leren gaan en er minder last van te ervaren. Een praktijkondersteuner uit de huisartsenpraktijk verzorgt deze online begeleiding.

Wat houdt het in?
Met dit onderzoek wil het Helen Dowling Instituut in kaart brengen of deze begeleiding werkt en deze zorg verder verbeteren. Wie meedoet aan het onderzoek krijgt kosteloos online begeleiding van een hulpverlener. Deze begeleiding bestaat uit drie tot vijf gesprekken via beveiligd beeldbellen. Daarnaast doorloop je een online programma waarin je ervaringen van lotgenoten tegenkomt en tips en oefeningen krijgt om zelf mee aan de slag te gaan. Verder vul je een aantal keer vragenlijsten in over hoe het met je gaat.

Wie kan meedoen? 
Voor dit onderzoek zoekt HDI mensen die:

  • Achttien jaar of ouder zijn
  • Tussen de 3 maanden en 10 jaar geleden succesvol zijn behandeld voor kanker
  • Last hebben van zorgen over terugkeer van de ziekte en hierbij graag begeleiding willen.

Meedoen of meer weten?
Voor aanmelden of vragen kan je terecht bij onderzoeker Yvonne Luigjes of onderzoeksassistent Rosalie van Woezik van het HDI, via 030 252 4020, yluigjes@hdi.nl of rvanwoezik@hdi.nl. Of klik op de link hieronder en laat je contactgegevens achter, dan nemen zij zo snel mogelijk contact op.

Aanmelden ->>

Bron: Helen Dowling Instituut

Oproep: MATCH-studie – deelname aan een onderzoek ter verbetering van psychologische behandelingen

Doel van de MATCH-studie:
Het doel van dit onderzoek is om psychologische behandelingen voor ex-kankerpatiënten te verbeteren. Dit wordt gedaan door een nieuwe vorm van bestaande psychologische behandelingen aan te bieden. In deze nieuwe psychologische behandeling wil Amsterdam UMC beter aansluiten bij de wensen en behoeften van de patiënt, door op een systematische manier te personaliseren. Ze vergelijken deze nieuwe psychologische behandeling met een reeds effectief gebleken psychologische behandeling.

Doelgroep van de MATCH-studie:
Doelgroep van deze studie betreft mensen die de behandeling van kanker minimaal 6 maanden tot maximaal 5 jaar geleden hebben afgerond, ziektevrij zijn, maar (nog) kampen met ernstige vermoeidheid, angst voor terugkeer van kanker en/of somberheid (www.amc.nl/MATCH).

Meedoen?
Neem contact op met Susan Harnas van het Amsterdam UMC via dit emailadres: s.j.harnas@amsterdamumc.nl

Meedoen aan (Europese) vragenlijst: Emotionele en sociale impact van longkanker op patiënten en hun naasten

Deze enquête wordt uitgevoerd voor Lungcancer Europe (LuCE). LuCE  behartigt de belangen van mensen met Longkanker en hun naasten op Europees niveau.

Het doel van deze enquête is om de ervaringen van patiënten en hun naasten te inventariseren op het gebied van de emotionele en sociale impact van longkanker.

Doe mee!
Het invullen van de vragenlijst kost je ongeveer 15 minuten. Jouw antwoorden blijven vertrouwelijk,
er worden geen persoonlijke gegevens gevraagd.

Naar de enquête ->

Oproep: Wil jij meedoen aan het programma Over Mijn Lijk?

Voor de nieuwe serie van Over Mijn Lijk is Skyhigh tv op zoek naar jongeren die hun verhaal willen delen. Zij zoeken op dit moment voornamelijk jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar.

Tijdens het programma volgt presentator Tim Hofman zes ongeneeslijk zieke jongeren, ongeveer een jaar lang. Jongeren die weten dat zij niet lang meer te leven hebben, maar desondanks een enorme levenslust hebben!

De jongeren uit de vorige series van Over Mijn Lijk hadden uiteenlopende redenen om mee te werken aan het programma. De één wil graag een document achterlaten voor familie en vrienden. Een ander wil graag laten zien wat het betekent om ernstig ziek te zijn, maar om desondanks nog wel midden in het leven te staan.

Wil je meedoen?

Zie jij jezelf als één van die zes jongeren of ken je iemand die mee zou willen doen. Kijk dan op de website voor meer informatie: www.bnnvara.nl/overmijnlijk/geefjeop

Bekijk hier de flyer: Over Mijn Lijk 2020

Bekijk hier de trailer van vorig seizoen: Trailer Over Mijn Lijk

Bron: BNNVARA en SkyhighTV

 

steun ons werk

Onderzoeken en interviews

Longkanker Nederland wordt regelmatig benaderd met vragen over medewerking van mensen met longkanker aan onderzoeken of interviews. Dit kan (wetenschappelijk) onderzoek zijn of een interview voor een tijdschrift, krant, op de radio of televisie. Via deze Oproepen-pagina willen wij de juiste persoon aan een verzoek koppelen. Een oproep kan eerder worden ingetrokken als er een geschikte kandidaat is gevonden.

Oproep plaatsen

Wil je een oproep doen voor medewerking aan een onderzoek of interview, stuur dan een email naar info@longkankernederland.nl. Omschrijf hierin duidelijk om wat voor een oproep het gaat, naar wie je op zoek bent en wat er van de gezochte persoon wordt gevraagd. Wij nemen zo snel mogelijk contact op.