Oproepen

Meedoen aan (Europese) vragenlijst: Emotionele en sociale impact van longkanker op patiënten en hun naasten

Deze enquête wordt uitgevoerd voor Lungcancer Europe (LuCE). LuCE  behartigt de belangen van mensen met Longkanker en hun naasten op Europees niveau.

Het doel van deze enquête is om de ervaringen van patiënten en hun naasten te inventariseren op het gebied van de emotionele en sociale impact van longkanker.

Doe mee!
Het invullen van de vragenlijst kost je ongeveer 15 minuten. Jouw antwoorden blijven vertrouwelijk,
er worden geen persoonlijke gegevens gevraagd.

Naar de enquête ->

Oproep: Wil jij meedoen aan het programma Over Mijn Lijk?

Voor de nieuwe serie van Over Mijn Lijk is Skyhigh tv op zoek naar jongeren die hun verhaal willen delen. Zij zoeken op dit moment voornamelijk jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar.

Tijdens het programma volgt presentator Tim Hofman zes ongeneeslijk zieke jongeren, ongeveer een jaar lang. Jongeren die weten dat zij niet lang meer te leven hebben, maar desondanks een enorme levenslust hebben!

De jongeren uit de vorige series van Over Mijn Lijk hadden uiteenlopende redenen om mee te werken aan het programma. De één wil graag een document achterlaten voor familie en vrienden. Een ander wil graag laten zien wat het betekent om ernstig ziek te zijn, maar om desondanks nog wel midden in het leven te staan.

Wil je meedoen?

Zie jij jezelf als één van die zes jongeren of ken je iemand die mee zou willen doen. Kijk dan op de website voor meer informatie: www.bnnvara.nl/overmijnlijk/geefjeop

Bekijk hier de flyer: Over Mijn Lijk 2020

Bekijk hier de trailer van vorig seizoen: Trailer Over Mijn Lijk

Bron: BNNVARA en SkyhighTV

 

Doe mee: Onderzoek naar ervaringen van naasten én zorgverleners van mensen die tijdens de coronacrisis zijn overleden, met of zonder het coronavirus

De wereld staat op zijn kop door de coronacrisis. Veel aandacht is terecht gericht op het bestrijden van het coronavirus. De meeste mensen genezen gelukkig, maar er overlijden helaas ook mensen door het coronavirus.

Afscheid nemen van iemand die je lief is, is in de huidige situatie complex. Niet alleen als mensen overlijden door het coronavirus, maar ook als mensen overlijden door andere aandoeningen. Door nu vast te leggen wat er gebeurt kunnen we lessen trekken voor de toekomst. Daarom doen palliatieve zorg onderzoekers onder de vlag van PALZON onderzoek naar de ervaringen van naasten én zorgverleners van mensen die tijdens de coronacrisis zijn overleden, met of zonder het coronavirus. Als je in deze moeilijke periode tijd vrij kunt maken om deze vragenlijst over uw ervaringen in te vullen, dan heel graag!

Ben je een naaste van iemand die overleden is? Klik dan hier: vragenlijst naasten

Ben je zorgverlener? Klik dan hier: vragenlijst zorgverleners

Gevolgen van de coronacrisis voor kankerpatiënten, wat is jouw ervaring?

De coronacrisis heeft gevolgen voor de gehele samenleving. Om goed zicht te krijgen op hoe mensen met kanker deze situatie ervaren, is de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) samen met de medisch specialisten een online peiling gestart, waarmee ervaringen worden opgehaald over de gevolgen van de coronacrisis voor kankerpatiënten.

Voor wie is deze vragenlijst?

Deze vragenlijst is bedoeld voor mensen die kanker hebben (gehad) en nog onder behandeling of nacontrole van het ziekenhuis staan.

Vul de vragenlijst in

Waarover gaat deze vragenlijst?

Deze vragenlijst gaat over de gevolgen van de coronacrisis voor mensen met kanker. Kunnen je afspraken en onderzoeken in het ziekenhuis nog doorgaan? En zo ja, op welke manier? En hoe zit het met je behandeling? Gaat deze door of is deze door de coronacrisis aangepast of uitgesteld? Hoe ervaar je eventuele veranderingen? Ook als er niets is veranderd kun je meedoen. Laat het weten door in ongeveer 5 minuten anoniem deze vragenlijst in te vullen. De vragenlijst staat open tot zaterdag 18 april.

Waarom deze vragenlijst?

Kankerpatiëntenorganisaties hebben enorm veel respect voor alle zorgverleners die in deze uitdagende tijden zo hard werken. De oncologische artsen doen hun uiterste best om mensen met kanker zoveel mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van het coronavirus, en hen tegelijkertijd ook zo goed mogelijk te behandelen voor hun kanker. Om hier de juiste balans in te vinden proberen zij nu zoveel mogelijk kennis en inzichten te vergaren.

Omdat de druk op de ziekenhuizen door het coronavirus voorlopig nog hoog zal blijven, is het belangrijk dat er nu al wordt nagedacht over de vraag: hoe kunnen we nu en in de nabije toekomst zorgen dat de zorg voor mensen met kanker zo goed mogelijk doorgaat? Medisch specialisten zijn hier al mee bezig en hebben NFK gevraagd om in kaart te brengen hoe kankerpatiënten de gevolgen van de coronacrisis ervaren. Samen met medisch specialisten is deze vragenlijst opgezet.

Door jouw ervaring anoniem te delen, kan er een goed beeld gevormd worden van de situatie. Alle ervaringen samen helpen patiëntenorganisaties, ziekenhuizen, artsen en de politiek om landelijke afspraken te maken over hoe de kankerzorg zo goed mogelijk door kan gaan tijdens de coronacrisis.

Dit is een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) in samenwerking met de kankerpatiëntenorganisaties en de oncologische artsen verenigd in Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS). Lees de privacyverklaring.

Bron: NFK

Coronavirus en longkanker

Wil je meer informatie over het coronavirus en longkanker?  Klik hier en lees verder op onze pagina ‘ Corona en longkanker’ ->>

Onderzoek: goede hulpmiddelen ergotherapie bij longkanker

Heb je tijdens of na jouw behandeling tegen longkanker baat gehad bij bepaalde hulpmiddelen? Bijvoorbeeld een aangepast matras, douchekruk, grijpstok, nekkussen, wandbeugel, sokkenaantrekker, pillendoos, compressiekousen, en dergelijke? Of heb je dit soort hulpmiddelen juist gemist? Vul dan s.v.p. bijgaande vragenlijst in.

Aankomend ergotherapeut Kaat van de Walle onderzoekt welke praktische hulpmiddelen mensen met longkanker goed ondersteunen. Op basis van dit onderzoek maakt ze een overzicht van hulpmiddelen die het dagelijks handelen van mensen met (long)kanker kunnen verbeteren. Ze heeft hiervoor een vragenlijst opgesteld. Doe je mee? Jouw antwoorden worden dan in het overzicht verwerkt. Als het overzicht klaar is, zullen we de resultaten delen op onze website.

Help je mee? Klik dan hier voor de vragenlijst.
De vragenlijst heeft 23 vragen. Vul ze s.v.p. zo volledig mogelijk in. Het duurt 5 tot 10 minuten.

Alvast bedankt!

steun ons werk

Onderzoeken en interviews

Longkanker Nederland wordt regelmatig benaderd met vragen over medewerking van mensen met longkanker aan onderzoeken of interviews. Dit kan (wetenschappelijk) onderzoek zijn of een interview voor een tijdschrift, krant, op de radio of televisie. Via deze Oproepen-pagina willen wij de juiste persoon aan een verzoek koppelen. Een oproep kan eerder worden ingetrokken als er een geschikte kandidaat is gevonden.

Oproep plaatsen

Wil je een oproep doen voor medewerking aan een onderzoek of interview, stuur dan een email naar info@longkankernederland.nl. Omschrijf hierin duidelijk om wat voor een oproep het gaat, naar wie je op zoek bent en wat er van de gezochte persoon wordt gevraagd. Wij nemen zo snel mogelijk contact op.