Niet of nauwelijks gerookt

Longkanker wordt vaak met roken geassocieerd, maar er zijn steeds meer mensen, die niet of nauwelijks gerookt hebben en toch longkanker krijgen. Deze groep wordt de laatste jaren, vooral onder vrouwen steeds groter.

Sommige onderzoekers beweren dat inmiddels een kwart van de longkankerpatiënten niet-rokers zijn. In Nederland hadden we in 2013 ruim 12.000 longkankerpatiënten. Dat zou betekenen dat hiervan 1200 tot 3000 patiënten niet of nauwelijks gerookt hebben.

Mutaties
Deze groep niet-rokende longkankerpatiënten heeft vaak mutaties in de tumor. Dat betekent dat het genetisch materiaal (DNA) van de kankercellen is veranderd. Hierdoor ziet longkanker bij niet-rokers er vaak anders uit dan bij rokers. De gen mutatie bepaalt welke behandeling je krijgt. Daarom wordt via een test bepaald of en welke mutaties je hebt. Weet je niet of er mutatie onderzoek is gedaan op weefselmateriaal van je tumor, vraag het dan na bij je behandeld arts.

Longkankerpatiënten die niet of nauwelijks gerookt hebben hebben vaak een betere prognose, omdat de doelgerichte behandeling vaak beter aanslaat. Toch moet je ook als niet-rokende patiënt leren omgaan met het feit dat je een ziekte hebt waarvoor in veel gevallen helaas nog geen genezing voor bestaat.

Daarbij kan het ook lastig zijn dat je vaak de vraag krijgt of je gerookt hebt. Je moet dan keer op keer uitleggen, dat dit niet het geval is. Het kan helpen om een standaard zinnetje als antwoord klaar te hebben als : “ Ik heb liever dat je vraagt hoe het met me gaat in plaats van of ik gerookt heb of niet.”

Joris is een jonge ondernemer. Hij heeft nooit gerookt. Toch werd bij hem twee jaar geleden longkanker vastgesteld.

Professor dr. H. Groen  legt het belang uit van mutatie-analyse voor patiënten met longkanker  die niet of nauwelijks gerookt hebben.

 

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

steun ons werk

Agenda

 1. Landelijke Dag 2020 (Online)

  7 november 10:00 - 11:30
 2. Nationale Kanker en Werk dag webinar

  10 november 13:00 - 17:00
 3. Webinar mutaties dinsdag 24 november (voor patiënten)

  24 november 15:00 - 17:30
 4. Webinar thymomen

  18 december 16:00 - 17:15

Lotgenoten

Het kan prettig zijn om met lotgenoten contact te hebben. Dit kan in de besloten groepen op Facebook.
Lotgenotencontact

Patiënten en een longarts houden ieder een blog bij.
Bekijk de blogs