Nieuws Nieuwsbericht

Screening op longkanker redt duizenden levens

Met een screening op longkanker daalt de kans om aan die ziekte te overlijden met 26 procent. Tijd voor een landelijk bevolkingsonderzoek, zeggen artsen.

Een bevolkingsonderzoek naar longkanker kan er elk jaar voor zorgen dat duizenden mensen niet aan de ziekte sterven. Die conclusie trekken longartsen van ziekenhuizen in Nederland en België uit een jarenlang onderzoek waaraan bijna 16.000 vrijwilligers deelnamen. De resultaten laten zien dat het tijd is voor een bevolkingsonderzoek naar longkanker, vinden de artsen, net als bij darmkanker en borstkanker.

Nelson’ heet het onderzoek, dat al sinds 2003 loopt. Het is het op een na grootste onderzoek naar de effecten van screening op longkanker ooit. De resultaten presenteerden de onderzoekers gisteren op het Wereld Longkanker Congres in het Canadese Toronto.

Die 26 procent is nog een ondergrens”, zegt Robin Cornelissen, longarts in het Erasmus MC. Niet alle CT-scans zijn elk jaar gemaakt, maar ook met tussenpozen van twee tot tweeënhalf jaar, legt hij uit. Ook is pas na tien jaar gekeken wat het effect is. “Maar inmiddels weten we dat we betere resultaten boeken als we elk jaar screenen. En daarnaast wordt het effect van jaarlijkse screening groter als het langer wordt uitgevoerd. Het is dus aannemelijk dat het effect hoger kan zijn dan die 26 procent aan te vermijden sterfgevallen.”

Te laat

Longkanker is een van de moeilijkst te genezen soorten kanker. Elk jaar sterven 9000 Nederlanders aan de ziekte. Dat komt omdat patiënten vaak te laat merken dat zij iets mankeren. Screening kan daar iets aan doen, zegt Cornelissen die ook voorzitter is van de projectgroep longkankerscreening van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose en de Nederlandse Vereniging voor Radiologie.

De komende tijd gaan hij en zijn vakgenoten het onderzoek doorspitten en berekenen wat de gevolgen zijn voor Nederland, om daarmee naar de minister van volksgezondheid te stappen. In navolging van bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker moet er ook een jaarlijkse controle komen op longkanker, vinden Cornelissen en veel van zijn collega’s. “De sterftereductie bij screening is aangetoond, invoering is dus nodig.”

Lees het hele bericht op Trouw.nl

Bron: Trouw