Bron: RTV Drenthe en NOS.nl

De gemeenteraad en het college van Tynaarlo hebben zich gisteravond geschaard achter de oproep van raadslid John Franke om aan te dringen op een bevolkingsonderzoek naar longkanker. De oproep wordt na de verkiezingen van 2022 gedeeld met andere gemeenten in het land.

John Franke 3

Franke heeft zelf longkanker en is uitbehandeld. De afgelopen jaren deed hij mee aan een alternatieve vorm van therapie, die hem naar eigen zeggen uitstel heeft gegeven. Hoewel hij ook nu nog kijkt naar mogelijkheden, gaf hij in de raadsvergadering van vanavond aan 'niet meer te redden' te zijn.

Vroeg-signalering

"Bij steeds meer mensen wordt longkanker geconstateerd, ook bij hen die niet hebben gerookt", stelt Franke. "Dit jaar gaan er weer ruim 10.000 mensen overlijden aan longkanker."

Franke pleit ervoor dat er een standaard bevolkingsonderzoek plaats zal vinden, zoals dat ook bij darm, baarmoederhals- en borstkanker het geval is. "Dit kan helpen bij vroegsignalering."

'Doet mij veel'

De raad en het college van Tynaarlo steunden de motie van Franke. PvdA-raadslid Koos Dijkstra gaf nog wel aan dat hij niet vindt dat de raad als 'actie- of pressiegroep' moet worden ingezet. "Toch stemmen ook wij voor de motie", besloot hij.

Dat deed dus ook het college bij monde van wethouder Hanneke Wiersema. "De Gezondheidsraad heeft zich al eerder uitgesproken over het nut van zo'n onderzoek. Daar sluiten wij ons van harte bij aan."

Franke gaf aan blij te zijn met de brede steun. "Dat doet mij veel."

Bron:
Tynaarlo staat achter uitbehandeld raadslid: 'Meer onderzoek naar longkanker' | NOS | RTV Drenthe

Meer weten over bevolkingsonderzoek naar longkanker?

Lees meer over de motie en acties van John FrankeDeel via

Lees verder...

  1. 4 februari 2022 Meer dan 10.000 longkanker doden per jaar. Zorg dat er een bevolkingsonderzoek komt!
    Lees verder
  2. 3 februari 2022 Lees onze Nieuwsbrief - winter 2022
    Lees verder
  3. 3 februari 2022 Zorgen en angst hebben grote negatieve impact op dagelijks leven van kankerpatiënten
    Lees verder