Nieuws

4 Februari Wereldkankerdag

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Een dag die door de Union for International Cancer Control (UICC) is uitgeroepen tot een dag waarop mensen over de gehele wereld stilstaan bij kanker. De UICC is de internationale organisatie voor kankerbestrijding, waarbij meer dan 800 lid-organisaties zijn aangesloten.

Wereldkankerdag is in het leven geroepen om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen. En daarnaast om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker te onderstrepen. Net als veel andere kanker(patiënten)organisaties, besteed ook Longkanker Nederland hier aandacht aan.
Het thema van Wereldkankerdag 2017 is ‘naasten’, waarmee wordt aangesloten bij UICC’s World Cancer Day: We Can I Can.

Naasten van iemand met longkanker
Wereldkankerdag heeft dit jaar speciale aandacht voor naasten van iemand met kanker. Als een dierbare in uw omgeving longkanker heeft, bijvoorbeeld een geliefde, kinderen, familie, een goede vriend of vriendin, roept dat vaak onzekerheid, vragen, verdriet en soms ook angst op. Longkanker Nederland maakt ook voor naasten contact met lotgenoten mogelijk, bijvoorbeeld via een gesloten Facebookgroep ‘Naasten van iemand met de diagnose longkanker’. In de groep kan men vrijuit met elkaar praten, ervaringen delen en vragen stellen. Mail voor meer informatie of om u aan te melden naar: frederieke@longkankernederland.nl

Dit jaar zal Longkanker Nederland een inventarisatie doen onder naasten. We willen vragen wat u bezig houdt, welke vragen en behoeften u heeft. Daardoor krijgen wij als patiëntenorganisatie inzicht in wat iemand bezighoudt als een dierbare in zijn of haar omgeving longkanker heeft. Deze inzichten gebruiken we om nieuwe plannen voor naasten te maken en bestaande plannen aan te scherpen.