Anne Marie is gewend het heft in eigen handen te nemen. Als ze een bobbeltje voelt, laat ze het onderzoeken. Als de uitslag goed is, vertrouwt ze het niet en laat ze het nogmaals onderzoeken. En als het longkanker blijkt te zijn, klopt ze net zo lang op alle deuren totdat ze in een trial zit. Een trial, die haar leven redt. “ Ik heb het gevoel dat ik in mijn tweede leven zit. Vond ik verjaardagen vroeger verschrikkelijk, nu ben ik er blij mee en dankbaar voor. “

Anne Marie

“Ik denk dat een nieuwe generatie longkankerpatiënten is opgestaan. Er zijn gelukkig zoveel nieuwe medicijnen in ontwikkeling. Eén van die medicijnen krijg ik. Ik ben de patholoog van het ziekenhuis ontzettend dankbaar, dat hij is door blijven zoeken of ik een mutatie heb en die blijk ik te hebben. Een hele zeldzame, maar daardoor kan ik medicijnen krijgen die mijn tumoren als sneeuw voor de zon hebben doen verdwijnen. Of het weg blijft, is de vraag. Ik zie mezelf als een Aids patiënt, die veel medicijnen per dag moet slikken om niet ziek te worden.

Chronische longpatient
Ik vroeg laatst aan mijn longarts: wat ben ik eigenlijk? Ben ik nou schoon? Ben ik ex-longkankerpatiënt? Hij wist het eigenlijk ook niet. Dit is ook voor hem nieuw. Ik heb geen actieve kankercellen meer. Chronische longpatiënt hebben we er toen van gemaakt en die benaming past bij me.

Nadat mijn leven even helemaal instortte na de diagnose, heb ik nu nieuwe doelen gevonden. Ik ben ongelooflijk gemotiveerd om longkanker veel meer op de kaart te zetten. Er moet meer onderzoek komen en dat stigma van eigen schuld dikke bult bij mensen met longkanker die gerookt hebben, moet er af. Ik heb een blog en heb veel contact met lotgenoten.

Tip van Anne Marie

Angst is de allerslechtste raadgever. Natuurlijk heb ik ook angsten, maar ik laat ze niet mijn leven bepalen.

Blog

Tijdens haar ziekte hield Anne Marie een website bij waarop ze haar blogs deelde. De inhoud van deze website is hier te lezen: Blogs Anne Marie van Veen.

Anne Marie is overleden op 8 mei 2019.

We hebben grenzeloos respect voor alles wat ze heeft gedaan om te voorkomen dat kinderen gaan roken. Lees het in memoriam.

Met jouw hulp kunnen we mensen met longkanker blijven helpen Steun ons en doneer nu!


Deel via

Lees verder...

  1. 11 januari 2019 Carla en Daniëlla Lima: "Iedereen rouwt op zijn eigen manier"
    Lees verder
  2. 10 januari 2019 Anne-Mieke van den Berg: "Ik kwam bij de dokter met overgangsverschijnselen"
    Lees verder
  3. 3 januari 2019 Geert Baas: "Dat wil ik nog een keer meemaken"
    Lees verder