Gea Breet (1958) kreeg in februari 2020 de diagnose niet-kleincellige longkanker. Van een drukke baan als manager in een ziekenhuis en een vol sociaal leven naar een leven met kanker in coronatijd.

Gea header 1024x273

“De dag voor mijn 62e verjaardag was mijn diagnose bekend: een adenocarcinoom in mijn rechterlong (onderkwab en middenkwab) met uitzaaiingen naar lymfeklieren in de borstkas. Dit was de finale van een periode met heel veel hoesten, vermoeidheid en op het laatst afvallen. Maar er zijn zoveel redenen voor vermoeidheid (stress op het werk, overlijden van mijn moeder, lekkende hartklep) en we hoesten allemaal wel eens wat langer en afvallen zonder veel moeite was niet erg.

Het moeilijkst was om te vertellen dat ik longkanker heb aan mijn zoon van 35 jaar en te realiseren dat ik mijn kleindochter van 2 jaar waarschijnlijk niet kan zien opgroeien tot een volwassen vrouw. Aanvankelijk werd ingezet op een radicale curatieve behandeling maar door uitzaaiing in longvocht is dit palliatief geworden omdat bestraling niet mogelijk is. Dit bleek een grotere klap dan het horen van de diagnose longkanker. De harde confrontatie met niet beter worden en een leven met kanker.

Mijn werk als manager OK in een ziekenhuis heb ik wegens extreme vermoeidheid moeten staken. Mijn loopbaan heeft zich vooral in de gezondheidszorg afgespeeld in verschillende branches en functies. Van hulpverlener via adviseur naar manager. Bijzonder om nu als patiënt aan de andere kant te staan. Natuurlijk wel eerder patiënt geweest maar nooit zo heftig en levensbedreigend als nu. Gek genoeg voel ik mij niet ‘ziek’.

De behandeling met chemo en immunotherapie kan ik redelijk tot goed verdragen. Je wordt ook handig met omgaan met de bijwerkingen, leert wat helpt en het makkelijker maakt. De vermoeidheid en gebrek aan energie vind ik het lastigst. De eerste vier kuren waren achteraf heftig maar hebben wel de eerste klap uitgedeeld waardoor de kanker iets kleiner is geworden. Het is nu afwachten tot de volgende CT scan of vervolgbehandeling effectief is. Ondertussen werken aan een gezonde leefstijl en conditie (met oncologische fysiotherapeut).

De eerste periode, geholpen door coronamaatregelen, heb ik mij erg naar binnen gericht door meditatie, Qi gong, zelfhypnose en een helende reis. Tijdens het fietsen en wandelen geniet ik intenser van de natuur. Nu ik buiten kan en mag afspreken ben ik meer naar buiten gericht en bezig na te denken over de invulling van mijn leven. Kan ik mijn hobby beeldhouwen weer oppakken? Wat maakt de kwaliteit van mijn leven, wat is belangrijk, waar krijg ik energie van, wat kost teveel energie etc…. Wat wordt het nieuwe normaal in een leven met longkanker.

Het omgaan met de onzekerheid en het ongewisse is niet eenvoudig maar ik geniet meer van de kleine dingen en dingen die er toe doen, waardeer alle aandacht en koester mijn familie en vrienden.”

Tips van Gea

Zoek en gebruik de info, die je nodig hebt (download de app Untire)
Zoek en gebruik je helende kracht
Deel je ervaring met lotgenoten
Does lief voor jezelf

Met jouw hulp kunnen we mensen met longkanker blijven helpen Steun ons en doneer nu!


Deel via

Lees verder...

  1. 1 mei 2020 Ad Verzendaal: "Een goede relatie met je arts is van groot belang voor het genezingsproces!"
    Lees verder
  2. 1 mei 2020 Niels Harthoorn: "Zorg goed voor jezelf en haal het beste uit het leven!"
    Lees verder
  3. 1 april 2020 Merel Hennink: "Ik onderzoek mijn ziekte"
    Lees verder