De ‘GLCC’ is de Global Lung Cancer Coalition award die landelijk wordt uitgereikt. Deze award won Anne Marie van Veen reeds eerder. Dit keer wint zij ook de wereldwijde prijs: voor de persoon die longkanker internationaal het meest op de kaart zette, dankzij haar jarenlange inzet in haar strafzaak tegen de tabaksindustrie. Anne Marie van Veen overleed in mei van dit jaar, na jarenlang ziek te zijn geweest. Afgelopen week werd de prijs tijdens onze Landelijke Dag postuum aan haar man en kinderen uitgereikt.

De conferentieruimte in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is afgeladen met patiënten met longkanker en hun familie en vrienden. Er zijn lezingen over palliatieve zorg door longarts Sander de Hosson van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, uitleg over wat wetenschappelijk onderzoek inhoudt en over de effecten van immuun- en doelgerichte therapie.

Aan het eind van de dag zijn daar Rob, de man van Anne Marie, en drie van hun vier kinderen: Anna, Carel en Mette.

Anne Marie overleed dit jaar op 8 mei op 46-jarige leeftijd, vijf jaar nadat de diagnose longkanker werd gesteld. De week voor haar overlijden hoorde zij dat zij deze internationale prijs had gewonnen. In haar ziekenhuisbed neemt zij direct een filmpje op wat dit voor haar betekent. Haar man laat het aangrijpende filmpje aan de zaal zien. Anne Maries moeder is zichtbaar emotioneel. Dat is de hele zaal. Anne Marie vertelt – alsof ze nog bij ons is – hoe deze award de kroon op haar werk is, om ervoor te zorgen dat (haar) kinderen de huidige stervende rokers niet gaan vervangen als nieuwe slachtoffers van de tabaksindustrie.

Lees het hele bericht op de website van Meer over Medisch ->>

Bron: Meer over Medisch



Deel via

Lees verder...

  1. 8 november 2019 Magazine ‘Longkanker in perspectief’ – eenmalige uitgave in het kader van november longkankermaand
    Lees verder
  2. 8 november 2019 CT-scans bij hoog-risicogroep longkanker vergroot overlevingskans
    Lees verder
  3. 7 november 2019 Verbrede longkankerbehandelmogelijkheden leiden tot langer leven
    Lees verder