Bron: NRC.nl

Aukje Bakker - lid van ons Patiëntenpanel - heeft meegewerkt aan de rubriek Levenslessen van NRC​. Lees wat Aukje van Sting geleerd heeft over breekbaarheid.

Aukje: "Ik zou nog maar een paar maanden te leven hebben. Het was augustus, 2017. Ik kreeg de diagnose ‘agressieve vorm van #longkanker’, in het laatste stadium. Behandeling zou hooguit levensverlengend kunnen zijn. Mijn eerste reactie was: géén chemokuren, géén doodzieke laatste maanden – kwaliteit van leven vóór kwantiteit.'

Een nieuwe behandeling, immuuntherapie, met waarschijnlijk veel minder heftige bijwerkingen, zou nog te proberen zijn. Ik begon eraan – en het sloeg aan. Laatst kwam ik de statistiek weer tegen: van de mensen met een diagnose zoals ik die kreeg, leeft na vijf jaar nog maar 5 procent. Ik ben hard op weg om tot die 5 procent te behoren.

Soms zegt iemand tegen me: ‘Joh, wat heb jij een geluk gehad!’ Voor mij voelt dat anders. Natuurlijk ben ik blij dat ik nog leef. Maar ik ben niet alleen maar blij. Zo zit ik nu eenmaal niet in elkaar."

Aukje en Sting

bron: NRC.nlDeel via

Lees verder...

  1. 17 februari 2022 Rapport gelanceerd over verbeteren longkankerzorg in Europa
    Lees verder
  2. 9 februari 2022 Doe mee en vul de vragenlijst in over lotgenotencontact
    Lees verder
  3. 9 februari 2022 Longkankerpatiënt John Franke zet gemeentepolitiek in voor bevolkingsonderzoek naar longkanker
    Lees verder