Michel van den Heuvel is hoogleraar longoncologie en afdelingshoofd van de afdeling longziekten in het Radboud Universitair Medisch Centrum. Hij vertelt hoe innovaties van de afgelopen paar jaar bijdragen aan een hogere kwaliteit oncologische zorg.

Kanker

Er zijn meer dan 100 verschillende vormen kanker, waarvan longkanker er een is. “Simpel gezegd heb je last van cellen die ontaard zijn vanwege allerlei biologische processen in die cel. Deze verstoringen worden vaak veroorzaakt door invloeden uit de omgeving, zoals de zon of sigarettenrook. Biomarkers zijn merkstofjes in cellen of in het lichaam die iets zeggen over het gedrag en het type kanker. Biomarkers worden gebruikt om te analyseren wat voor een kanker het betreft en welke behandeling de beste kans heeft om aan te slaan. Zo vergroot het toepassen van biomarkers de kans op een succesvolle behandeling.” Niet alle ziekenhuizen kunnen alle biomarkers meten vanwege de complexiteit van de technieken. Daarom is het belangrijk dat ziekenhuizen in samenwerking voor elke patiënt kunnen komen tot een gepersonaliseerd behandelplan.

Lees verder >>

[box] Dit artikel is onderdeel van het dossier https://www.mijngezondheidsgids.nl/category/optimale-zorg-longkanker/[/box]Deel via

Lees verder...

  1. 15 juli 2019 Longkanker Nederland lid van Long Alliantie Nederland (LAN)
    Lees verder
  2. 12 juli 2019 Een gehavend lichaam verdient steun in het hoofd
    Lees verder
  3. 11 juli 2019 Lees meer over het boek 'Witte raaf' van Floor van Liemt
    Lees verder