Als patiëntenorganisatie Longkanker Nederland streven we onder andere naar minder longkanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor mensen met longkanker. Helaas wordt longkanker in meer dan 50% van de gevallen pas ontdekt als genezing niet meer mogelijk is. Wij gunnen iedereen om al in stadium 1 te weten dat je longkanker hebt, zodat er nog wel een goede kans op genezing is. Dit kunnen we bereiken met een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Daarom hebben we opnieuw een oproep aan de politiek gedaan. Dit keer in een brief aan informateur mr. Tjeenk Willink. Hierin benadrukken we het belang om een bevolkingsonderzoek naar longkanker op te nemen in het nieuwe Regeerakkoord. Dat is namelijk de enige manier om longkanker eerder te ontdekken.

Elk jaar overlijden er 10.000 mensen aan longkanker

In de brief geven we aan de politiek erkentelijk te zijn voor het Preventieakkoord waarmee het roken wordt tegengegaan. Stoppen met roken is een belangrijk middel om de strijd tegen longkanker aan te gaan. Maar we benadrukken dat er de komende decennia nog steeds mensen longkanker zullen krijgen doordat zij in het verleden gerookt hebben.

Ook dit jaar zullen er weer ruim 10.000 mensen overlijden aan longkanker, waarvan het grootste deel met een rokersverleden. Longkanker wordt in meer dan de helft van de gevallen pas ontdekt in een stadium waarbij er geen genezende behandeling meer mogelijk is. Longkanker in een vroeg stadium ontdekken door een bevolkingsonderzoek kan ook deze mensen een kans op genezing geven.

Voor borst-, darm, en baarmoederhalskanker zijn bevolkingsonderzoeken. Aan borstkanker overlijden ongeveer 3.000 patiënten per jaar, aan darmkanker 5.000 en aan baarmoederhalskanker 200. Aan longkanker overlijden, met 10.000 overlijdens per jaar, verreweg de meeste patiënten.

Jaarlijkse screening met een CT-scan

Een jaarlijkse screening met een CT-scan kan zorgen dat longkanker bij meer mensen al wordt ontdekt in een stadium waarbij genezing nog wel mogelijk is. Dat gunnen wij iedereen. Het is verschrikkelijk welke impact longkanker heeft op gezinnen.

Longkanker Nederland wil dan ook dat het nieuwe kabinet zorgt voor een bevolkingsonderzoek naar longkanker.Deel via

Lees verder...

  1. 21 april 2021 Mensen met medische indicatie krijgen voorrang op vaccinatie tegen het coronavirus
    Lees verder
  2. 15 april 2021 Webinar over mutaties op dinsdag 20 april (voor patiënten)
    Lees verder
  3. 14 april 2021 Kankerpatiënt informeren over neuropathie loont
    Lees verder