Vandaag, 7 december, is het Nationale Vrijwilligersdag. Op deze dag bedanken we al onze vrijwilligers die zich inzetten voor mensen met longkanker en patiëntenorganisatie Longkanker Nederland. Wie zijn onze vrijwilligers eigenlijk? En wat doen ze precies? Een kort interview met Diana van der Wende, moderator van twee besloten Facebookgroepen van Longkanker Nederland.

Diana van der Wende web

Kun je iets vertellen over de twee Facebookgroepen?
“Ik ben moderator van de besloten Facebookgroepen: ‘Longkanker zal je maar overkomen’ en ‘Familie, naaste of nabestaande van iemand met longkanker’. De Facebookgroepen zijn alleen toegankelijk voor mensen die zelf longkanker hebben. Of voor mensen die met longkanker te maken krijgen door een partner of een familielid.”

Wat delen mensen met elkaar in een besloten groep?
“In de groepen worden veel vragen gesteld over onderzoeken, behandelingen of bijwerkingen van medicijnen. Maar er wordt vooral veel steun bij elkaar gezocht. Dat maakt de groepen heel erg waardevol. Het is voor iedereen heel erg zwaar om met longkanker te maken te krijgen. Daarom is het erg fijn dat deze besloten Facebookgroepen er zijn.”

Wat is jouw rol als moderator? Hoe vaak ben je hiermee bezig?
“Mijn rol als moderator is het controleren van aanmeldingen. Niet iedereen kan zomaar deelnemen aan een groep. Is de aanmelding goedgekeurd dan laat ik mensen snel toe tot de groep. Ook heb ik zelf veel contact met patiënten en naasten als ze vragen stellen. Krijg ik inhoudelijke vragen waar ik het antwoord niet op weet, dan stuur ik de vragen door naar het team van Longkanker Nederland om ze te beantwoorden. Ik kijk elke dag wel even in de groepen. De ene week ben ik er langer mee bezig dan de andere week.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met Longkanker Nederland?
“Ik ben in aanraking gekomen met Longkanker Nederland nadat mijn man in december 2018 de diagnose longkanker kreeg: een zeldzame en zeer agressieve vorm. Ik was op zoek naar informatie en lotgenoten en vond dat in deze fijne groepen. Het is nu fijn om andere mensen te helpen in de groepen.”

Waarom zet jij je in als vrijwilliger voor Longkanker Nederland?
“Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is om ergens terecht te kunnen waar informatie wordt gegeven en ervaringen worden gedeeld. Ik help graag anderen en ben elke dag actief in de groepen. Dit vind ik belangrijk en daarom ben ik vrijwilliger voor Longkanker Nederland.”

Alle vrijwilligers bedankt!
We willen alle mensen bedanken die zich als vrijwilliger inzetten voor Longkanker Nederland!
Zo zetten al onze leden van het patiëntenpanel zich in als gezicht en stem van mensen met longkanker.
Niet alleen patiënten zelf, maar ook een aantal naasten en nabestaanden helpen ons met ons werk.
Ook zijn er artsen en verpleegkundigen die ons helpen door vragen te beantwoorden of meer informatie te geven over de laatste ontwikkelingen.
Als laatste en zeker niet onbelangrijk: bedanken we onze bestuursleden voor hun werk voor Longkanker Nederland.
Met de hulp van al deze mensen kunnen we ons werk doen voor mensen met longkanker en hun familie.

Elf besloten Facebookgroepen

Naast de algemene Facebookpagina Longkanker Nederland heeft Longkanker Nederland elf besloten Facebookgroepen waar je lid van kunt worden. Deze groepen zijn niet openbaar en berichten kunnen dus uitsluitend worden gelezen en geplaatst door leden van de groep. Klik hieronder op een groep voor meer informatie en om je aan te melden.Deel via

Lees verder...

  1. 4 december 2020 Een nieuwe aflevering van Lotz Leeft: ‘Met weinig energie’
    Lees verder
  2. 3 december 2020 Word gratis Vriend van Longkanker Nederland en ontvang het boek ‘Longkanker – 100 vragen en antwoorden’
    Lees verder
  3. 3 december 2020 Long Alliantie Nederland roept in manifest op tot samenwerking arbozorg en reguliere zorg
    Lees verder