Het Helen Dowling Instituut werkt samen met het UMC Utrecht en Tilburg University aan het IMPRESS-onderzoek om in kaart te krijgen hoe de veerkracht van mensen met longkanker kan worden versterkt. Heeft u uitgezaaide longkanker en wordt of bent u in het verleden behandeld met immunotherapie of doelgerichte therapie? Dan kunt u meedoen.

Wat is het doel van het onderzoek?

Immunotherapie en doelgerichte therapie kunnen goed werken bij sommige mensen met uitgezaaide longkanker. Hierdoor wordt het leven voor onbekende tijd verlengd. Dit is goed nieuws, maar het kan ook zorgen voor veel onzekerheid en stress.

Met dit onderzoek willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in wat mensen helpt bij het omgaan met deze stress en onzekerheid door longkanker en de behandeling hiervan. Om hier achter te komen, vullen deelnemers meerdere keren per dag een vragenlijst in via een app op hun telefoon. De vragen gaan over gevoelens, gedachten, prettige en onprettige ervaringen en hoe mensen hiermee omgaan. Door de uitkomsten van de vragenlijsten te bekijken, weten de onderzoekers na het onderzoek beter hoe ze mensen in de toekomst het beste kunnen ondersteunen tijdens en na de behandeling van longkanker.

Wat houdt het onderzoek in?

Wanneer u meedoet met het onderzoek, dan gaat u het volgende doen:

 • U wordt opgebeld door een onderzoeker om het onderzoek en de eventuele deelname te bespreken.
 • Tijdens een videogesprek van ongeveer 30 minuten installeert u samen met een onderzoeker de app op uw telefoon en krijgt u nadere uitleg over de app.
 • U vult een online vragenlijst in over uw diagnose en hoe u zich voelt. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten.
 • Daarna vult u 14 dagen, acht keer per dag, een korte vragenlijst in via de app. Dit invullen duurt ongeveer anderhalve minuut per keer.
 • Na afloop van het invullen van de vragenlijsten, kunt u een persoonlijk feedbackrapport ontvangen over uw dagelijkse ervaringen met stressvolle en prettige momenten, wat daarmee samenhangt en wat kan helpen. U kunt dit rapport per mail ontvangen. Als u het prettig vindt, kan het rapport tijdens een videogesprek van ongeveer 15 minuten met u besproken worden.

Meer informatie of meedoen?

Wilt u meer informatie over het onderzoek of meedoen? Neem dan contact op met Laura Zwanenburg, promovenda bij het Helen Dowling Instituut, door een mail te sturen naar lzwanenburg@hdi.nl of kijk op hdi.nl/impress.

Onderzoek Impress Helen Dowling Instituut

Deel via

Lees verder...

 1. 22 september 2022 Levend Boek over longkanker bij de Living Library in de Hogeschool Utrecht
  Lees verder
 2. 22 september 2022 Europese Commissie wil onderzoek naar prostaatkanker, longkanker én maagkanker
  Lees verder
 3. 20 september 2022 Lymfoedeem na kanker, wat is jouw ervaring?
  Lees verder