Ingrid van Berkel min

Het coronavirus maakt veel slachtoffers. De een wordt een beetje ziek, de ander overlijdt eraan. Ingrid van Berkel, lid van ons patiëntenpanel, heeft stadium vier longkanker en kreeg half maart 2020 corona. Ze is nu aan het herstellen van deze slopende ziekte. Ingrid vertelt graag haar ervaring met het coronavirus omdat je hieraan niet dood hoeft te gaan als je longkanker hebt.

Ingrid: “Half maart voelde ik me opeens niet zo lekker. Ik was wat grieperig en had geen zin om te eten en drinken. Toen ik verder achteruit ging, werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Ik had niet heel erg last van benauwdheid, maar toch keken ze of ik voldoende zuurstof had. Dat had ik en daarom hoefde ik niet aan de beademing. Wel kreeg ik een antibioticakuur om me sneller te laten opknappen. Op dezelfde dag mocht ik weer naar huis.”

Heftige tijd
Ingrid was blij dat ze thuis kon uitzieken, maar voelde zich niet direct beter. “Ik ben twee weken heftig ziek geweest. Ik was zo ziek dat mijn man twee keer heeft gedacht dat ik dood zou gaan. Ik had koorts, last van zenuwpijn en was enorm misselijk. Ik kreeg gelukkig geen extra klachten aan mijn longen, zoals benauwdheid, maar was wel totaal verzwakt. Tegen de misselijkheid kreeg ik medicijnen. Ik kreeg morfine tegen de pijn. De ene dag voelde ik me beter dan de andere dag. Dit had ook met de koorts en de misselijkheid te maken. Na een tijdje was ik langer koortsvrij en knapte ik langzaam op. Doordat ik zo slecht kon eten en drinken ben ik in twee weken tijd maar liefst 6 kilo afgevallen.”

Zeker een half jaar revalideren
Ingrid is nu aan het herstellen van het coronavirus. Na veel liggen is ze blij dat ze weer rechtop kan zitten. Voor mensen die corona hebben gehad zijn er speciale revalidatieprogramma’s om lichamelijk weer sterker te worden. Toen Ingrid hierover hoorde, heeft ze meteen bij haar huisarts gevraagd om een verwijzing naar de fysiotherapeut.

Inmiddels is ze gestart met de fysiotherapie. Haar revalidatietraject gaat zeker een half jaar duren. Ze was totaal verzwakt en start nu met minimale oefeningen, echt kleine stapjes. “Het gaat nu op en af goed. Soms zitten er een paar slechte dagen tussen. Op andere dagen voel ik me alweer iets sterker en heb ik meer energie. Ik kijk ernaar uit om lichamelijk weer sterker te worden. Dit is een helse klus en hard werken, doordat ik van ver kom. Toch wil ik er weer bovenop komen. Dat doe ik steeds als het tegenzit, het is mijn manier om met een ziekte zoals longkanker, en nu corona om te gaan.”

Ondanks dat Ingrid stadium vier longkanker heeft, is ze gelukkig niet op de Intensive Care beland. Ze heeft de ziekte overleefd en krabbelt weer langzaam op. Ingrid hoopt dat haar verhaal een beetje de angst wegneemt bij andere mensen met longkanker. Ze zegt hierover: “Als je corona krijgt, betekent dit niet per se het einde, omdat je longkanker hebt.”

Tip van Ingrid
Eerder heeft Ingrid meegewerkt aan een interview voor onze rubriek Persoonlijke verhalen. Hierin vertelt ze haar ervaring met longkanker en geeft ze ook een tip. Haar tip helpt haarzelf er nu ook weer bovenop:

“Blijf aan je conditie werken, hoe slecht je er ook aan toe bent. Sporten houdt de spieren in goede conditie, wat zuurstof oplevert. Daarnaast is het voor mij mentaal ook heel belangrijk. Het geeft me het gevoel dat ik leef.”

Lees haar persoonlijke verhaal->>Deel via

Lees verder...

  1. 17 april 2020 Peter Lems nieuw lid Patiëntenpanel Longkanker Nederland
    Lees verder
  2. 15 april 2020 Gevolgen van de coronacrisis voor kankerpatiënten, wat is jouw ervaring?
    Lees verder
  3. 14 april 2020 Onderzoek: goede hulpmiddelen ergotherapie bij longkanker
    Lees verder