Janny Rijlaarsdam (75) is lid geworden van het Patiëntenpanel van Longkanker Nederland. Zij stelt zich graag voor: "Mijn naam is Janny Rijlaarsdam. Woonachtig in de Haarlemmermeer. Ik ben alleen gaand en pas 75 jaar. Opgeleid voor meerdere verpleegkundige functies en manager. Tot slot, tot jurist gezondheidsrecht. Dit laatste beroep voldoet aan mijn ambities om de positie van de patiënt en de zorg in het algemeen helpen te verbeteren in samenwerking met andere professionals."

"Twee keer kreeg ik een behandeling vanwege borstkanker (2001,2019) en vanwege niet-kleincellig longkanker stadium 1 (2013). Allemaal primaire tumoren. In 1987 bleek ik multiple sclerose te hebben. Ik red me prima.

Deze aandoeningen gaven mij het gevoel dat de hond en de kat mij tegelijk beten. Jarenlang vroeg ik bij elke gelegenheid waarom doen jullie geen wetenschappelijk onderzoek naar het afweersysteem. Intussen mag ik namens het KWF, als ‘gebruiker’, meedenken met het wetenschappelijk onderzoek naar de werking daarvan o.l.v. Prof. dr. Jolanda de Vries van het Radboudumc. Ook doe ik mee met de patiënten adviescommissie van het KWF.

En nu mag ik ook meedoen met het patiëntenpanel van Longkanker Nederland. Allemaal stukjes van een grote puzzel. Longkanker is een belastende aandoening waar nog veel taboes over bestaan. Met goede voorlichting in combinatie met vroeg onderzoek verwacht ik dat er winst is te behalen. Gelukkig stap ik wat dat betreft in een rijdende trein als ik kijk naar de activiteiten van Longkanker Nederland.

Ook zie ik dat de technische mogelijkheden op wetenschappelijk gebied toenemen. Wetenschappers en longartsen werken steeds meer samen op nationaal en op internationaal niveau. Wat me echt blij maakt is de acceptatie van wetenschappers om met (ex) patiënten samen te werken.

Kanker heeft mij vooral geleerd naar mijn intuïtie te luisteren. Ik verwacht dat we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen stimuleren. Vooral samen onze schouders zetten om zo vooruitgang te boeken voor het verbeteren van ons toekomstperspectief met kwaliteit van leven.

Mijn hobby is paardrijden. Om op conditie te blijven doe ik ademhalingsyoga/meditatie. Vier keer per week sport ik bij een fitnesscentrum. Dit alles geeft me een goed gevoel."

We heten Janny van harte welkom in ons Patiëntenpanel. Wij zijn blij dat zij ons panel komt versterken.

Janny rijlaarsdam


Deel via

Lees verder...

  1. 26 augustus 2020 Dag 10 van 10 wALK positive Challenge, we lopen nog even door!
    Lees verder
  2. 25 augustus 2020 Waarom lang niet elke arts of verpleegkundige een mondkapje draagt
    Lees verder
  3. 25 augustus 2020 Dag 9 wALK positive Challenge | 4.700 euro van de 10.000 binnen
    Lees verder