Begin juli vroegen de Borstkankervereniging Nederland en patiëntenorganisatie Longkanker Nederland al aandacht voor het dragen van een mondkapje door arts of verpleegkundige voor extra bescherming.

Lees dit eerdere nieuwsbericht.

De Federatie Medisch Specialisten die hier ook in haar richtlijn niet naar handelt, geeft als reactie dat het patiënten vrij staat een mondkapje te dragen. Gelukkig is er inmiddels wel een aantal ziekenhuizen dat zelf de maatregel heeft ingevoerd dat ook zorgpersoneel mondkapjes draagt, ook bij niet-corona patiënten.

Nu stelt ook Veldepidemioloog Arnold Bosman hier vragen over: Het RIVM vindt het op dit moment niet nodig dat zorgpersoneel standaard een mondkapje draagt. Dit advies komt niet overeen met de aanbevelingen van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Ook als zorgverleners niet constant 1,5 meter afstand kunnen bewaren, hoeven ze niet standaard een mondkapje te dragen. Alleen bij sommige risicovolle handelingen en als patiënten (vermoedelijk) COVID-19 hebben worden mondkapjes geadviseerd, zo schrijft het RIVM.

Veldepidemioloog Arnold Bosman stelde naar aanleiding van het RIVM-advies op zorgwebsite Zorgvisie dat het RIVM de internationale richtlijnen voor het gebruik van mondkapjes door zorgpersoneel negeert.

Lees verder op Nu.nlDeel via

Lees verder...

  1. 25 augustus 2020 Dag 9 wALK positive Challenge | 4.700 euro van de 10.000 binnen
    Lees verder
  2. 24 augustus 2020 Dag 8 wALK positive Challenge 4.500 euro binnen van de 10.000
    Lees verder
  3. 23 augustus 2020 Dag 7 wALK positive Challenge
    Lees verder