Lidia Barberio, directeur Longkanker Nederland "Afgelopen week stond mijn werkweek in het teken van het samenwerken met jongeren. En wat heb ik daarvan genoten."

De jongeren met kanker

Op maandag werd de podcastserie Jong &Kanker gelanceerd. Niels, is een van de jongeren die meewerkten aan deze podcastserie. Niels is twintiger met longkanker. Hij is vrijwilliger voor ons en is onder andere moderator van onze besloten Facebookgroep Super jong en toch longkanker. De podcast met Niels kan je hier luisteren. In de werkgroep Jong en Kanker bij NFK waar Niels namens Longkanker Nederland in zit, gaan ze elke maand een ervaringsverhaal delen over lotgenotencontact. Een misschien niet zo’n ‘jong of modern’ woord, maar wel iets dat super belangrijk kan zijn voor iemand dat je in contact komt met iemand die hetzelfde meemaakt als jij. Zo iemand snapt meteen wat jij meemaakt, fijn om met zo iemand je angsten, verdriet, tips en ook leuke dingen te kunnen delen. Wil jij jouw verhaal delen over wat jij hebt aan een jonge lotgenoot met kanker? Laat het Niels weten.

Podcast jong en kanker

De jongeren tegen kanker

Op dinsdag was ik uitgenodigd om jurylid te zijn op een middelbare school. Geneesmiddelenbedrijf Bristol Meyers Squibb had een mooi project bedacht in het kader van preventie. Ze vroegen de leerlingen van de 5e klas van het Niftarlake college om een campagne voor 12 tot 18 jarigen te ontwerpen om huidkanker en longkanker te voorkomen. Slim bedacht, want wie weet beter hoe je de jeugd bereikt dan de jeugd zelf? 11 groepjes hielden een pitch over hun campagne. Eerst testten ze hun concept campagne onder jongeren om er vervolgens een nog betere versie van te maken. Ze ontwierpen posters, Instagram en Tiktok campagnes en maakten video’s. Deze generatie heeft geen marketingbureau nodig, want wat zijn ze goed in het maken van spetterende layout en gebruik van pakkende slogans. Ook heb ik een nieuw woord geleerd: EVALI. Ooit van gehoord? Het blijkt te staan voor E-cigarette or vaping use-associated lung injury. Het is dus schade aan je longen die komt door E-sigaret of vapen.

Niftarlake

De jongeren voor kanker

Op vrijdag pakte ik de trein naar Groningen. De studentenvereniging Albertus Magnus wilde graag een geldbedrag aan ons uitreiken. Misschien ken je alleen die ‘andere’ studentenvereniging uit Groningen, die een aantal keer niet zo fraai in het nieuws kwam? De mensen van Albertus Magnus zijn geweldig! Samen met hun Stichting Star wilden ze ons een bedrag van €10.000,- geven. Of ze daar live een cheque voor konden uitreiken vroegen ze. Dat geld is heel welkom, dus op naar Groningen. Daar stonden stipt op tijd drie studenten met een cheque en telefoon paraat om een foto te maken. Ook waren ze nog eens razendsnel met het geld overmaken, het staat al op onze rekening!

Cheque Longkanker Nederland Tijn Bartels vice-voorzitter Albertus Magnus, Lidia Barberio, directeur Longkanker Nederland en Puck Rothengatter voorzitter Stichting Star


Deel via

Lees verder...

  1. 16 februari 2024 Ziekenhuis neemt online keuzehulp voor patiënten met longkanker in gebruik
    Lees verder
  2. 14 februari 2024 Wat is het en waar vind ik het: alternatieve zorg, aanvullende zorg, complementaire zorg, integrative medicine?
    Lees verder
  3. 7 februari 2024 Dokter Lizza legt uit: weet je nog niet zoveel over longkanker? Kijk dan het filmpje
    Lees verder